Društvene mreže nespremne za borbu protiv dezinformacija na izborima

Foto: pixabay.com

London – Kompanije vlasnice društvenih mreža nisu spremne za borbu protiv dezinformacija tokom izbora koji će se širom sveta održati 2024. zbog jezičkih barijera, upozoravaju stručnjaci.

Globalna koalicija za tehnološku pravdu, pokret lidera civilnog društva, pozvala je velike tehnološke kompanije, uključujući Gugl, TikTok, Metu i Iks (X), da osiguraju da njihove platforme budu opremljene za zaštitu demokratije i bezbednosti tokom izbora širom sveta 2024.

Na birališta će u 2024. izaći dve milijarde ljudi na više od 50 izbora, uključujući u SAD, Indiji i EU.

Koalicija je u julu tražila od Gugla, Mete, Iksa i TikToka da donesu akcione planove sa punim resursima, na globalnom i državnom nivou, za zaštitu sloboda, prava i bezbednsti korisnika tokom izbora 2024, piše Gardijan.

Kompanije vlasnice društvenih mreža nisu odgovorile na zahtev.

Koalicija je tražila detaljne podatke o broju zaposlenih i angažovanih za svaki jezik i dijalekt kako bi se obezbedila ekspertiza o nacionalnom i regionalnom kontekstu za bolje moderiranje sadržaja.

Stručnjaci upozoravaju na opasnost po integritet izbora i bezbednost građana ako platorme ne utvrde stroge akcione planove u vezi izbora, prenosi Gardijan.

Koosnivačica i predsednica poljske nevladine organizacije Panoptikon fondacija Katažina Šimjelevič smatra da velike tehnološke kompanije mogu da urade više kako bi osigurale da se sadržaj moderira na različitim jezicima.

Šimjelevič kaže da je za platforme veliki izazov da efikasno moderiraju u različitim kulturnim kontekstima i „što je dalje od engelskog jezika, sve je komplikovanije„.

Ona je rekla da je teško moderirati sponzorisane sadržaje ili organske sadržaje kako bi se uklonili političko nasilje, mizogini sadržaji, različite vrste zloupotreba. Kako je dodala, platforme treba više da se potrude da na to odgovore i više ulažu u ljude koji mogu efikasnije da moderiraju.

Šimjelevič kaže da velike tehnološke platforme moraju da smanje dezinformacije i govor mržnje tako što će svoje sisteme učiniti uobičajeno bezbednim a ne samo tokom izbornih perioda. To uključuje mere za suzbijanje algoritamskog dometa i vidljivosti dezinformacija i sadržaja, grupa i naloga koji šire mržnju, preneo je Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…