Druga šansa za poštene preduzetnike

Evropska komisija utvrdila je niz zajedničkih principa za nacionalne stečajne procedure za kompanije u finansijskim teškoćama sa ciljem da održivi biznisi dobiju novu šansu i ostanu u poslu, odnosno da se kompanije ohrabre na restrukturisanje u ranoj fazi i tako spreče stečaj. U Evropskoj uniji se oko 200.000 firmi godišnje ili oko 600 dnevno suoči sa nelikvidnošću zbog čega 1,7 miliona ljudi ostane bez posla.

Pored toga, četvrtina stečaja ima prekogranične elemente. Podaci pokazuju i da polovina kompanija opstane u poslu manje od pet godina. Od početka krize broj stečaja u EU je udvostručen i očekuje se da se trend rasta nastavi i u 2014. godini.

Reformisanje nacionalnih propisa o stečaju doneće dvostruku korist – održivim kompanijama će pomoći da ostanu u poslu i sačuvaju radna mesta a istovremeno će doprineti unapređenju poslovne klime za kreditore koji će moći da povrate veći deo svojih investicija nego u slučaju kada dužnik propadne, ocenjuju u Komisiji.

Nakon bankrotstva, pošteni preduzetnici dobiće drugu šansu a statistike potvrđuju da su oni u principu mnogo uspešniji kada drugi put kreću sa poslom.

Komisijine preporuke usvojene su 12. marta nakon što su u prethodnoj godini održane javne konsultacije o evropskim stečajnim procedurama i predložena izmene propisa EU o prekograničnim stečajevima koje su nedavno dobile zeleno svetlo Evropskog parlamenta.

Opširnije o novim merama Evropske komisije za nacionalne stečajne procedure za kompanije u finansijskim teškoćama možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…