Druga ENTER konferencija protekla u znaku aktuelnih tehnoloških tema

Konferencija Enter

Beograd, 29. april 2018. – U sredu 25. i četvrtak 26. aprila održana je druga ENTER konferencija u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tokom dva dana više od 30 predavača govorilo je o temama i tehnlogijama koje su obeležile prethodni period.

Drugi dan konferencije se podudarao i sa obeležavanjem Međunarodnog dana devojaka u IKT-u.

Budući da ENTER konferencija povezuje i predstavlja aktere koji deluju u IT sektoru, sa posebnim osvrtom na podsticaj, rezultate i rad žena u njemu, u ovogodišnjem programu se našlo više od 15 govornica.

Prethodnu godinu u tehnološkoj sferi su obeležile sve veća upotreba blockchain tehnologije, rastuća količina velikih podataka (Big Data), sve veća povezanost pametnih uređaja i prodor veštačke inteligencije u sve više društvenih segmenata.

Upravo su ove oblasti bile u fokusu ovogodišnjeg programa ENTER konferencije.

O svakoj temi je govorilo po nekoliko predavača, koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja te su zbog različitih perspektiva doprineli da steknemo jasniju sliku o ovim tehnlogijama i njihovoj primeni.

Kada je reč o blockchain tehnologiji, o svom radu su govorili Ivan Bjelajac iz MVP Workshop-a, Vladimir Lelićanin iz OriginTrail-a, Ljubica Vujović iz SmartCat-a. Vladimir je značaj blockchain tehnologije uporedio sa nastankom i ekspanzijom Interneta devedesetih godina. Vladimir smatra da potencijal blockchain tehnologije prevazilazi domene kriptovalute i da njena istinska moć leži u decentralizaciji podataka koje omogućava.

O veštačkoj inteligenciji su između ostalih govorili i Natali Delić iz Vip Mobile-a, Nina Lozo iz IBM-a, Nina Radojičić i Anđelka Zečević sa Matematičkog fakulteta. Natali Delić je govorila o tome kako machine learning menja telekomunikacionu industriju i kako utiče na strateško pozicioniranje kompanija u ovoj industriji. Njeno mišljenje je da će veštačka inteligencija u budućnosti preuzimati sve više poslova koji mogu da se automatizuju, ali da će ljudski faktor ostati presudan kada je reč o upravljanju veštačkom inteligencijom. Natali smatra i da će sigurnost podataka korisnika biti najvažnije pitanje u budućnosti kada je reč o telekomunikacionoj industriji.

O primeni Data Science-a govorile su Dina Dicić iz GroundLink-a i Ljubica Vujović iz SmartCat-a. Dina je govorila o upotrebi data science-a u marketingu, kao i o prednostima i opasnostima ove prakse. Ljubica je govorila o tome kako se javni sentiment, velike vesti, podaci iz blockchaina i tehnički indikatori pretvaraju u signale koji mogu dati bolje razumevanje kriptovalute i koji se koriste za predikciju njene vrednosti na tržištu.

O Internet of Things-u govorili su Anja Čarapić iz UrbiGo startup-a, kao i Nebojša Stojanović i Nenad Gligorić iz DunavNet-a. Anja je govorila o svom projektu izrade pametnih bašta u urbanom okruženju.

Pored predavačkog programa, učesnici konferencije su na radionicama imali prilike da steknu i praktične veštine u radu sa mentorima, dok se u okviru panel diskusija govorilo o trenutno vrlo aktuelnoj temi-GDPR-u kao i o inbound regrutaciji i kako kompanije u Srbiji koriste ovu metodologiju u procesu zapošljavanja.

Više informacija o konferenciji, ali i drugim dešavanjima koje organizuje Spacevent možete pratiti i putem Facebook, Twitter i Instagram naloga.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…