DRI: Kancelarija za KiM prekršila zakon

Državna revizorska institucija

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je zbog vanrednih okolnosti, početka primene Briselskog sporazuma, u 2013. godini angažovala lica po ugovorima o delu u većem broju od broja propisanog Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, pokazao je izveštaj o reviziji sastavnih delova godišnjeg finansijskog izveštaja i pravilnosti poslovanja Kancelarije za KiM za tu godinu.

U izveštaju se navodi da je to učinjeno zbog vanrednih okolnosti, odnosno početka primene Briselskog sporazuma i potrebe za pružanjem tehničke podrške Upravljačkom timu, lokalnim zajednicama i jedinicama civilne zaštite na lokalnom nivou.

Time se nije ispoštovala odgovarajuća zakonska procedura i u periodu od januara do decembra 2013. godine angažovana su lica po ugovorima o delu u većem broju od broja propisanog Zakonom o odredivanju maksimalnog broja zaposlenih u Republičkoj administraciji, od 32 do 52 lica.

Takođe Kancelarija nije propisala proceduru kojom se odobravaju sredstva za nadoknadu troškova okruga niti sadržina dokumentacije za podnošenje Zahteva za nadoknadu troškova okruga.

U cilju ostvarivanja Strategije održivog opstanka i povratka na Kosovo i Metohiju sredstva za finansiranje dotacija u ukupnom iznosu od 86.141.000 dinara preneta su bez raspisanog javnog konkursa, a na osnovu finansijskog plana i pojedinačnih Odluka o dodeli sredstava, što nije propisano Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

DRI je Kancelariji za KiM preporučila da u slučaju angažovanja lica na određeno vreme (po ugovorima o delu) u broju većem od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih, a koje je posledica vanrednih okolnosti obezbedi saglasnost Vlade, potom da ustroji proceduru kojom će se utvrditi sadržina dokumentacije uz Zahtev za nadoknadu troškova okruga na osnovu koje će se odobravati sredstva.

Takođe, DRI je preporučila da Kancelarija pokrene inicijativu da se Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja predvide uslovi za dodelu sredstava koja su namenjena bez konkursa.

Inače, u toku revizije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uputila pismene zahteve korisnicima (pet korisnika) dotacija da dostave pravdanja utrošenih sredstava, u ukupnom iznosu od 9.570.000 dinara, odnosno da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava u budžet Republike Srbije.

Od pet korisnika dotacija, tri je dostavilo izveštaje o trošenju sredstava u ukupnom iznosu od 4.784 .000 dinara, a jedan korisnik dostavio dokaz o povraćaju dela neutrošenih sredstava u budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 20.000 dinara.

Na osnovu Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, Kancelarija za KiM dužna je da podnese Instituciji pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti u roku od 60 dana, počev od narednog dana od dana uručenja ovog izveštaja, navodi se u izveštaju DRI.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…