Drastični porast vršnjačkog nasilja, u svakom razredu izloženo 30 odsto dece

Foto: Tanjug

Beograd – Centar za žrtve nasilja „Dar“ obeležio je u centru Beograda Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan rozih majica“ puštanjem balona i deljenjem letaka sa porukama.

Tom prilikom upozorili su da je ta vrsta nasilja u Srbiji u drastičnom porastu i da mu je u svakom razredu izloženo i do 30 odsto dece.

Vršnjačko nasilje je u drastičnom porastu, nikada do sada nije bilo tako„, rekla je osnivač i predsednik centra Marija Milanović novinarima na Trgu Republike na skupu čiji je cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje

Deca vape da im se pomogne, naglasila je Milanović i dodala da statistički podaci za prošlu godinu kažu da je samo po jednom odeljenju od 30 učenika, čak 30 odsto dece izloženo nekoj vrsti vršnjačkog nasilja.

I jedan odsto je mnogo i previše. Minimalno je reći da ima 30 odsto nasilja u jednom odeljenju. Mnogi se neće složiti da to što je neko nekoga gurnuo, vređa ga konstantno, zbog čega dete odbija školu nije vršnjačko nasilje, ali da, to je vršnjačko nasilje i veliki problem koji ostavlja trajne posledice na decu„, rekla je Milanović.

Milanović upozorava da deca ne znaju sama da reše problem i da se izbore sa nasiljem.

Postoje stručnjaci, ljudi koji su prošli brojne edukacije, koji žele da pomognu državnim institucijama, školama, kroz različite edukativne radionice, da osnaže decu, da im pomognu, da im pokažu zapravo koje su posledice vršnjačkog nasilja„, rekla je ona i dodala da danas svako dete zna šta je vršnjačko nasilje, ali ne zna koje su posledice, koliko boli događaj ne oseti.

Prema njenim rečima, cilj ovog okupljanja je zapravo taj, da dete ne oseti vršnjačko nasilje i da zapravo dete da podršku, da podržimo različitosti, da saslušamo drugog, da budemo tu jedni za druge, da pokažemo deci šta je pravo drugarstvo.

To moramo da ih naučimo, negde smo to sve stavili po strani i sve rešavamo nasiljem i kada se nasilje dogodi, mi svi kažemo da bili smo uključeni„, rekla je ona i nalgasila da problem ne može biti rešen tako što smo na jednom času pričali o vršnjačkom nasilju, poslali dete kod psihologa, pedagoga, obavili kratak razgovor.

Apelovala je da se u što većem broju radi sa decom kroz različite vidove radionice.

Dodala je da su na temu vršnjačkog nasilja snimili film ‘Dar’, koji je edukativnog karaktera, priznat od svih ministarstava.

Nije samo žrtva dete koje trpi nasilje, već i dete koje vrši nasilje, ni ono nije svesno šta zapravo sve radi, navela je ona.

Neuropsihijatar Mirjana Tomović, članica Centra Dar, kaže da njihova borba protiv vršnjačkog nasilja u sredinama u kojima su bili, daje relativno dobar uspeh.

Navela je da svako nasilje, nije aktivno nasilje.

Pasivno nasilje je zanemarivanje, zlostavljanje psihičko, edukacija deteta u pogrešnom smeru, dozvoljavanje korišćenja društvenih mreža u neograničenim količinama zbog kojega deca danas praktično počinju da ne razumeju šta je nasilje, a šta nije.

Takođe, kaže da je istovremeno velika prisutnost uticaja marginalnih grupa koje deci nude narkotike.

Pre 20 godina vršnjačko nasilje je bilo zastupljeno između 10 i 15 odsto među predškolskom i predškolskom decom, a sada ima više od 30. To je drastično povećanje i praktično imamo utisak nekad da smo izgubili kontrolu nad tim„, rekla je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…