Drastična kršenja Kodeksa novinara u tekstovima o ubistvu Jelene Marjanović

Savet za štampu

Medijska kampanja koja je u većini dnevnih listova vođena u vezi sa istragom ubistva pevačice Jelene Marjanović nezabeležena je do sada i njome su pomerene sve granice profesionalnih i etičkih standarda, ocenila je Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjoj sednici.

Komisija je razmatrala žalbe koje je u vezi sa ovim slučajem podneo član Komisije Petar Jeremić na tekstove objavljene u listovima: "Alo", "Kurir", "Informer" i "Srpski telegraf", a koji predstavljaju samo najdrastičnije slučajeve od ukupno više od 150 tekstova objavljenih u dnevnim novinama u aprilu i maju.

Članovi Komisije utvrdili su da su tekstovima prekršene odredbe Kodeksa novinara koje se odnose na obavezu poštovanja pretpostavke nevinosti, budući da su članovi porodice Marjanović praktično direktno optuživani za učešće ili saučesništvo u ubistvu, zatim iz poglavlja Istinitost izveštavanja, jer su najrazličitija nagađanja, glasine i pretpostavke plasirane kao informacije, a iznošene su i ničim dokazive optužbe.

Nije poštovano ni dostojanstvo žrtve, ni privatnost porodice, a Komisija posebno teškim prekršajem smatra narušavanje privatnosti i dostojanstva dece, ćerke pokojne Jelene i maloletnog sina njenog muža, čiji će životi, nažalost, zauvek biti obeleženi onim što je objavljeno. Komisija je odluku o kršenju Kodeksa u svim slučajevima donela jednoglasno i podsetila sve medije da je njihov posao da izveštavaju, a ne da vode istragu, “pronalaze” ubice i otkrivaju motive zločina.

Na istoj sednici, održanoj 30. juna, odlučeno je i da su “Srpski telegraf” i “Informer” prekršili Kodeks novinara Srbije i u drugim slučajevima – “Informer” tekstovima i neobjavljivanjem odgovora na sporne tekstove, zbog čega je žalbu podneo profesor dr Zoran Ivošević, a “Srpski telegraf” zbog tekstova objavljenih o turističkoj agenciji “Sole Azur”, kao i zbog kolumne Bore Đorđević, kojom se, po oceni Komisije, diskrimniše LGBT populacija. Prekršaj Kodeksa utvđen je i u “Večernjim novostima”, na osnovu žalbe Dimitrija Vojnova, kao i na portalima “Sandžakpress.net” i “Kruševac,info”, na čije priloge su žalili Novosadska novinarska škola i Udruženje građana “Egal”.

Na sednici je razmatrano ukupno 16 žalbi.

Izvor: Savet za štampu

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…