Dragojlović: Vladavina prava važna za građane, bez obzira da li podržavaju članstvo u EU ili ne

Nataša Dragojlović

Beograd, 25. novembar 2020. – Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Nataša Dragojlović izjavila je da Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom zato što nema pomaka u poglavlju 23 o vladavini prava i osnovnim pravima, što je neophodan uslov svih reformi i normalnog života.

Koordinatorka Konventa je to izjavila Dragojlović na konferenciji na kojoj je predstavljeno pet analiza izrađenih u okviru projekta „Neka pravda vlada„.

To nije samo formalnost. Suštinski, mi u tom pogledu nismo napredovali kao država, i to pokazuje i izveštaj Evropske komisije i izveštaji drugih međunarodnih organizacija„, rekla je Dragojlović.

Dragojlović je istakla da je u brojnim pregovaračkim poglavljima registrovano da nema napretka upravo zbog nedostatka vladavine prava i političke volje „da se ovaj process doslovno poštuje i garantuje njegova institucionalna primena“.

Poglavlje 23 je ono kroz koje se meri ukupan napredak na putu evropskih integracija u svakom pojedinačnom poglavlju i to je sasvim razumljivo i trebalo bi da je svakome jasno„, rekla je Dragojlović.

Dodala je da je proces evropskih integracija samo instrument na putu transformacije Srbije u demokratsko društvo tržišne privrede i vladavine prava.

Ako zakoni nisu harmonizovani sa zakonima EU, ako nema podele vlasti koja garantuje nezavisnost sudstva i institucija koje garantuju primenu zakona nezavisno i nepristrasno, onda nema govora o sprovođenju nijedne druge reforme ni napretka ni u jednoj drugoj oblasti života„, rekla je Dragojlović.

Vladavina prava, istakla je Dragojlović, znači „zahtev za ograničenom, odgovrnom političkom vlašću čija svrha i cilj treba da bude puno, istinsko, doslovno ostvarivanje i zaštita najšireg korpusa osnovnih ljudskih prava i sloboda„.

Dodala je da primena, ili odsustvo primene tog principa treba da bude jasno svakom građaninu i da treba da postane deo osnovnog vaspitanja i obrazovanja.

Govoreći o projektu Neka pravda vlada, Dragojlović je reka da je Nacionalni konvent nastojao da dokaže međuzavisnost između različitih pregovaračkih poglavlja i da nema promene u jednom poglavlju bez pomaka u poglavlju 23.

Taj projekat je imao za cilj da poveže vladavinu prava i osnovna prava sa pregovaračkim poglavljima Politika konkurencije (Poglavlje 8), Energetika (Poglavlje 15), Socijalna politika i zapošljavanje (Poglavlje 19), Životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27) i Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28).

Osmislili smo ovaj projektat, ne zato što je vladavina prava jedan od tri ključna kopenhagenška kriterijuma koja je formulisala EU da bi se države kandidati za članstvo pravno harmonizovale i pripremile za punopravno članstvo, nego zato što duboko verujemo da vladavina prava predstavlja sam temelj države. Bez nje nema primene zakona, podele vlasti, nezavisnog pravosuđa, nema države ni normalnih odnosa u društvu„, kazala je Dragojlović.

Istakla je da je princip vladavine prava brana nasuprot autokratiji, samovolji vlasti ili pojedinaca, policijskoj ili paradržavi, zarobljenoj državi ili „fasadnoj demoratiji„.

Za nas je to pitanje svih pitanja i poglavlje svih poglavlja i uslov sine qua non ijedne reforme, svakog napretka i normalnog života u ovoj državi a ne samo njenog članstva u EU„, kazala je Dragojlović.

Koordinatorka Konventa je izrazila uverenje da je vladavina prava važna za veliku većinu građana, bez obzira da li podržavaju članstvo u EU ili ne.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…