Dragojlović: Dijalog je moguć, ukoliko se vodi po određenim pravilima, u okviru institucija i uz pomoć EU

Nataša Dragojlović

Beograd, 06. novembar 2020. – Evropski poslanici koji treba da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji posebno su zainteresovani za položaj civilnog društva i nezavisnih novinara u zemljii, uspešnost povlačenja novca iz IPA, ali i atmosferu u društvu i očekivanja od nove vlade.

To je konstatovala Nataša Dragojlović (koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU)). posle sastanka sa Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju.

Dragojlović je rekla da je sastanak sa poslanicima EP bio konsultativnog karaktera i pripremni sastanak uoči posete Srbiji Delegacije EP.

Onlajn sastanak je sazvala i vodila predsedavajuća Delegacije EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon.

Dragojlović je u ime Nacionalnog konventa prenela stavove Radne grupe NKEU koja prati političke kriterijume u procesu evrointegracija Srbije, kao i preporuke koje su nakon završetka izbora i vanrednog stanja uputili vladi Srbije.

Kako je rekla, to je bila prilika i da prenese iskustvo iz dijaloga sa vladom koji kroz Konvent funkcioniše od 2006. godine.

Naše je iskustvo takvo da odgovorno tvrdimo da je dijalog moguć, ukoliko se vodi po određenim pravilima, u okviru institucija i uz pomoć EU i njenih organa„, rekla je Dragojlović.

Prema njenim rečima, Konvent snažno podržava napore EU da održi i ubrza dijalog sa Prištinom, ali i međustranački dijalog u Srbiji, a on sa svoje strane može da pomogne i ekspertizom i iskustvom u dijalogu sa vladom.

Za rezultate nakon dijaloga potrebno je, međutim, da se obezbedi sinergija između civilnog društva i EU u kontinuiranom zalaganju za principe demokratije u Srbiji, ali i čitavom regionu, kao i da vladajuća partija pokaže mnogo viši stepen političke volje da ono što se na dijalogu dogovori pravovremeno i ispuni„, istakla je Dragojlović.

Kako je rekla, evropski poslanici su naročito bili zainteresovani za položaj civilnog društva i nezavisnih novinara u Srbiji.

Takođe ih je interesovala uspešnost u povlačenju sredstava iz EU pristupnih fondova, ali i ukupna atmosfera u društvu posle izbora, kao i očekivanja od nove vlade, čiji je mandat već oročen na manje od godinu i po dana, rekla je koordinatorka NKEU.

Kako je dodala, predstavnici civilog društva su izrazili nadu da će konsultacije EP sa civilnim društvom postati redovna praksa kako bi se Srbija zajedničkim naporima približila evropskim vrednostima i standardima.

Dragojlović je rekla i da je Konvent najveća platforma civilnog društva i jedini uspešan kanal komunikacije sa vladom o svim aspektima evrointegracija dodajući da je veoma važno da vlada više koristi ekspertizu NKEU, kako je sugerisano i u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Verujem da na isti način to može da koristi i Evropski parlament, kada je reč o Konventovoj ekspertizi u pogledu političkih kriterijuma (za članstvo u EU)“, rekla je Dragojlović.

U onlajn raspravi su učestvovali i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović, zamenik šefa jedinice Evropske komisije za Srbiju Kristos Markidis i šefica odseka za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Elze Fenet.

Pored koordinatorke NKEU, o ishodu parlamentarnih izbora i budućnosti demokratije u Srbiji govorio je i programski direktor CRTA Raša Nedeljkov.

Među poslanicma koji su u Srbiji poznati na sastanku su bili i Dejvid Mekalister i Vladimir Bilčik, Franc Bogovič, Andor Deli.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…