Dragana Pećo: Ovo samo pokazuje u kakvim opasnim uslovima rade istraživački novinari u Srbiji

Već duže vremena u Srbiji je u toku kampanja koju protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) sprovode neki provladini mediji, a redakciji istraživačkog tima i novinarki Dragani Pećo nedavno su upućene i pretnje putem društvenih mreža.

Kako se navodi na stranici KRIK-a, redakcija je povodom tih pretnji podnela kaznenu prijavu Višem javnom tužilaštvuu u Beogradu. Naime, među pretnjama koje su dve osobe uputile novinarima, nalazila se poruka da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. Iz KRIK-a naglašavaju da su pretnje pristigle nakon njihovih nedavnih istraživanja imovine političara. Napad tabloida, predvođen Informerom, do sada je najviše bio usmeren prema glavnom i odgovornom uredniku KRIK-a, Stevanu Dojčinoviću kome su, između ostalog, pripisivali saradnju sa stranim obaveštajnim službama, o čemu je Fairpress ranije pisao.

O novim pritiscima za Fairpress je govorila novinarka KRIK-a, Dragana Pećo:

KRIK je meta napada još od osnivanja, pre oko godinu dana kada smo pokrenuli portal krik.rs. Prvo su počeli medijski napadi i kampanje od strane provladinih tabloida i medija bliski vlasti i kriminalnim krugovima koji su pokušavali, što i danas čine, diskreditovati nas i naš rad. U tim medijskim napadima prednjači tabloid „Informer“ koji je danima vodio kampanju protiv KRIK-a i našeg urednika Stevana Dojčinovića, objavljujući niz neistina. Osim medijskih napada, pojedini zvaničnici iz vlasti su u javnim nastupima iznosili iste neistine o nama objavljene u tabloidima.

Pećo je naglasila da su u poslednje vreme izloženi sve većem broju negativnih i uvredljivih komentara na društvenim mrežama od strane pojedinih građana.

Građani kao da su podstaknuti i ohrabreni slušajući i čitajući skoro svakodnevno neistine i napade na nas, samo ih ponavljaju u svojim komentarima. U mnoštvu tih komentara smo dobili i pretnje. Dve osobe su nam pretile preko tvitova koje su napisali meni, ali i tvitovima upućenim mojoj redakciji. 

Smatram da je neophodno da nadležni državni organi reaguju u slučaju pretnji koje su upućene ne samo nama, nego i drugim istraživačkim novinarima, i time ugrožavaju našu bezbednost. Ovo samo pokazuje u kakvim opasnim uslovima rade istraživački novinari u Srbiji. Tim zastrašivanjem i pretnjama možda pokušavaju ugroziti naš rad ili nas zastrašiti da se ne bavimo istraživačkim novinarstvom ili istražujemo teme od javnog značaja. Međutim, nas to neće sprečiti da, kao i do sada, razotkrivamo kriminal i korupciju u najvišem vrhu vlasti, po čemu je KRIK i postao poznat, kaže Dragana Pećo za Fairpress.

Povodom ovih pretnji, ali i drugih, sve učestalijih napada na novinare, oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koje je pozvalo organe državne vlasti na preduzimanje svih zakonski propisanih mera kako bi se sprečile “sve direktnije i ozbiljnije pretnje novinarima”. U svom saopštenju su istakli kako je neshvatljiv izostanak bilo kakve javne reakcije nadležnih organa (pa čak i formalne osude) povodom direktnih pretnji smrću novinarima. Nadalje, izrazili su sumnju da iza napada, posebno na novinare koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i druge osetljive teme, stoje ljudi bliski vlasti. “Najnoviji slučaj pretnji upućenih redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo još jednom pokazuje da izostanak adekvatnih sankcija ohrabruje neprijatelje slobode informisanja i izražavanja koji kontinuirano i bezobzirno ugrožavaju bezbednost novinara u Srbiji.”, stoji u saopštenju.

Najnovije pretnje upućene redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo osudila je i Asocijacija online medija (AOM), istakavši da to samo ukazuje na činjenicu da su „razna osnivanja komisija za bezbednost novinara i protokoli za njihovu zaštitu, u skladu s potrebama evropskih integracija, samo isprazna, licemerna politička forma bez ikakvog sadržaja.“ Takođe, podsetili su da se radi o nastavku zastrašujuće kampanje protiv KRIK-a, njegovih urednika i novinara.

Izvor: Fairpress

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…