Dr Zoran Gojković falsifikovao lekarska uverenja, pa se nagodio sa tužilaštvom

Zoran Gojković

Beograd, 01. maj 2020. – Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković, član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, svojevremeno je kao hirurg ortopedije u Kliničkom centru Vojvodine, optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanja isprave, piše portal Nova.rs.

U međuvremenu, Zoran Gojković je postao pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Prema saznanjima tog portala, Gojkoviću nije suđeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa Tužilaštvom o primeni instituta oportuniteta, čime je izbegao krivično gonjenje uplativši određenu sumu novca u humanitarne svrhe.

Krajem prošle godine Viši sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom je grupa od 11 osoba, optužena za fingiranje saobraćajnih nesreća i mahinacija sa osiguranjem, nepravosnažno osuđena na ukupno 12 i po godina zatvorskih, uslovnih zatvorskih kazni ili kazni kućnog pritvora.

Prvobitna krivična prijava u istrazi koju je vodila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), obuhvatala je još dvojicu osumnjičenih, a među njima je i sadašnji pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Gojković je tada optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanja isprave. Gojkoviću nije suđeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa Tužilaštvom, piše Nova.rs.

Gojković je iskoristio mogućnost primene oportuniteta, odnosno instituta odlaganja krivičnog gonjenja koji javni tužilac može da primeni za određena krivična dela za koje je propisna maksimalna kazna do pet godina zatvora.

Tekst Ane Lalić, u celosti, možete pročitati na portalu Nova.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…