Dosadašnji izborni proces u Crnoj Gori obeležila intenzivnija kampanja

Podgorica, 29. septembar 2016. (PR pres servis) –  Dosadašnji izborni proces u Crnoj Gori obeležila je intenzivnija kampanja političkih subjekata i u pojedinim segmentima agresivnija u poređenju sa prethodnim izbornim ciklusima, pokazao je preliminarni izveštaj Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Ta nevladina organizacija predstavila je preliminarni izveštaj o monitoringu izbornog procesa, koji je nastao u okviru projekta ''Građansko nadgledanje izbora Crne Gora 2016 – Da fer izbori postanu navika'', koji finansiraju ambasade Velike Britanije i Nemačke u Podgorici, i ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

Šef posmatračke misije, Đuro Stojanović, kazao je, na pres konferenciji, da je u ovom izbornom procesu uočen porast aktivnosti političkih partija u kampanji putem društvenih mreža, lišen većeg stepena kontrole i regulacije koja postoji kod drugih medija.

„To ostavlja prostor za izražavanje stavova i mišljenja koji se kose sa principima verske i nacionalne tolerancije, poštovanja različitosti, demokratičnosti, kao i dostojanstva“, rekao je Stojanović u PR Centru.

Prema njegovim rečima, kako bi rezultati izbora uživali potpuni integritet i bili prihvaćeni od svih političkih subjekata, neophodno je da, kako je istakao, Državna izborna komisija (DIK) u procesu odlučivanja zauzme nezavisan, objektivan i transparentan odnos.

„Mišljenje o primeni odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika u delu identifikacije birača ličnim kartama je doneseno preglasavanjem – koje ne predstavlja dobar osnov za donošenje odluka u toku izbornog procesa i budi sumnju u integritet odluka DIK-a“, ukazao je Stojanović.

On je kazao da Opštinska izborna komisija (OIK) Ulcinj nije konstituisana u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, pojašnjavajući da da su predsednik i tri člana te komisije predstavnici četiri partije koje čine aktuelnu vladajuću koaliciju u opštini Ulcinj, a samo jedan član je predstavnik opozicije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je, kako je podsetio Stojanović, obavestilo javnost da je u procesu pripreme biračkog spiska došlo do promene biračkog mesta za preko 120 hiljada birača. „Ovaj podatak zabrinjava, imajući u vidu činjenicu da MUP još uvek nije uspeo da obavesti sve birače o promeni biračkog mesta“.

Stojanović je upozorio da konačan broj biračkih mjesta još uvek nije definisan.

„Iako su sve OIK na vreme donele rešenja o određivanju biračkih mesta, zbog postojanja određenog broja birača bez biračkog mesta, MUP je u kasnijoj fazi izbornog procesa predložio OIK usvajanje novih rešenja o određivanju biračkih mesta, usled čega su određene OIK donela rešenja o određivanju biračkih mesta, nakon isteka zakonskog roka“, pojasnio je Stojanović.

On je rekao da DIK nije mogla utvrditi verodostojnost potpisa podrške izbornim listama, što je, kako je naveo, ugrozilo postupak verifikacije izbornih lista.

„Izražavamo ozbiljnu sumnju u to da su pojedine političke partije, zloupotrebom ličnih podataka građana i falsifikovanjem potpisa, obezbedile formalne uslove za učešće na Parlamentarnim izborima“, naveo je Stojanović.

Iz CeMI-ja su poručili da će aplikacija za prijavljavanje kratkoročnih posmatrača za posmatranje izbora biti aktivna do 5. oktobra, za koju se do sada, kako su saopštili, prijavilo više od hiljadu građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…