Dombrovskis: EU bi mogla da obveznicama finansira fond za oporavak

Valdis Dombrovskis

Brisel, 14. april 2020. – EU bi mogla da finansira fond za oporavak ekonomije od pandemije korona virusa u vrednosti do 1.500 milijardi evra obveznicama za koje garantuju zemlje članice.

To je rekao  potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu za nemački Handelsblat.

Ministri finansija EU složili su se pre nedelju dana o paketu mera vrednom 500 milijardi evra za ublažavanje posledica pandemije ali nisu rešili najteže pitanje – kako podeliti finansijski teret.

Ostalo je otvoreno i pitanje kako platiti privremeni fond za oporavak Evrope. To pitanje je zapravo glavni uzrok neslaganja.

Na pitanje oko mogućnosti finansiranje takvog fonda obvezicama u visini do 1.500 milijardi evra, Dombrovskis je rekao: „Mogu da zamislim takav finansijski okvir. Ali, još ništa nije odlučeno„.

Potpredsednik EK za ekonomiju rekao je da bi oporavak mogao da bude finansiran obveznicama garantovanim od strane država članica.

Upitan da li će EK prikupiti na tržištu novac za fond, on je rekao da to sada treba da bude razmotreno i da očekuje da to pitanje bude na devnom redu predstojeće video-konferencije lidera EU.

Dombrovskis je rekao da je EK otvorena za sve mogućnosti dozvoljene Lisabonskim ugovorom EU i dodao: „Nećemo  odbaciti nijednu opciju o kojoj se članice slože. Kao što svi znamo, to se ne odnosi na evroobveznice„.

EU je pitanje evroobveznica – zajednički emitovanih dužničkih papira, ostavila nerešenim. Pozivanje na „inovativne finansijske instrumente“ omogućilo je da obe strane u debati kažu da su se izborile za političke ustupke.

Sporazum EU uključuje gotovo bezuslovnu upotrebu spasilačkih zajmova vladama kroz Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) zone evra.

Dombrovskis je rekao da nije izvesno da će Italija i Španija, zemlje koje su najteže pogođene epidemijom korona virusa, zatražiti zajam od ESM.

Činjenica da se Evrogrupa (EU ministri finansija) dogovorila o paketu pomoći zbog epidemije olakšava prezaduženim zemljama pristup tržištu kapitala. Nijedna zemlja zone evra trenutno nema problem da nađe kupce za svoje državne obveznice„, rekao je potpredsednik EK.

Dombrovskis je rekao i da bi pandemija korona virusa mogla da pogodi evropsku ekonomiju više nego globalna finansijska kriza 2009. godine, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…