Dolovac: „Ne slažem se da krivični postupci dugo traju“

Zagorka Dolovac

Beograd, 15. novembar 2020. – Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac izjavila je da nikada nije idealizovala stanje u Srbiji.

Dolovac komentare predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksanda Stepanovića koje je izneo u intervjuu za KRIK  ocenila neprimerenim, posebno one kojima se neutemeljeno i paušalno ocenjuje rad celokupnog tužilaštva.

Dolovac je za Novosti rekla da Stepanovićeva izjava da je za nju „Srbija skandinavska zemlja blagostanja“, u kojoj bezmalo nema kriminala, već „samo cveta cveće“, da joj se čini da je taj deo intervjua sudije Stepanovića deo medija namerno izvukao i maliciozno eksploatisao u okviru negativne kampanje koju vode protiv javnog tužilaštva, zarad navodnog interesa javnosti i novinarskog profesionalizma.

„Ne mogu se oteti utisku da je reč o namernom potkopavanju krivično-pravnog sistema u zemlji zarad određenih interesa, bilo da su oni privatni ili politički“, rekla je Zagorka Dolovac.

Za izjavu Stepanovića da nijedan slučaj visoke korupcije nije otišao iz tužilaštva u sud, ona je rekla da ta izjava ne stoji.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, od 1. marta 2018. do 30. juna 2020, odnosno od osnivanja posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri četiri viša javna tužilaštva, ta odeljenja obradila su više od 24.000 krivičnih prijava, podnela optužne akte protiv 2.163 okrivljena, a sudovi su doneli osuđujuće presude protiv 1.295 lica i samo 39 oslobađajućih, navela je Dolovac.

Ona je rekla da se ne  slaže da krivični postupci dugo traju i da je jedna analiza pokazala čak da je od momenta uvođenja tzv. tužilačke istrage prosečno vreme predistražnih i istražnih radnji sa godinu i više dana spalo na šest meseci.

Govoreći o rad specijalizovanih tužilaštava za organizovani kriminal i ratne zločine, ona je navela da su tužilaštvu za organizovani kriminal tokom 2019. podnete krivične prijave protiv 161 osobe, od kojih su 64 optužene, i to 32, dakle 50 odsto, za krivična dela upravo „visoke“ korupcije, s obzirom na to da su okrivljeni bili izabrana, imenovana ili postavljena lica, ili je vrednost imovinske koristi bila preko 200 miliona dinara.

Zagorka Dolovac je istakla da predstoji i jačanje borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa i tzv. kriminalnih klanova, posebno onih iz inostranstva koji su prisutni u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…