1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Dokumentarni film: Ljudska prava starijih osoba

Dokumentarni film: Ljudska prava starijih osoba

Dokumentarni film o ljudskim pravima starijih, snimljen u okviru realizacije projekta “Za doslednije poštovanje ljudskih prava starijih u Srbiji”, u produkciji Udruženja “Amity” i uz podršku Američke ambasade, odnosno Stejt Departmenta, za cilj ima podizanje svesti javnosti o potrebama i pravima starijih osoba, čije je ostvarivanje neophodno kako bi one mogle da vode dostojanstvene i bezbedne živote kao ravnopravni članovi društva.

Film je premijerno prikazan 9. decembra 2014. godine, na konferenciji posvećenoj obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava.

Starije osobe su ravnopravne u svojim pravima sa svakim drugim građaninom, ali su u neravnopravnom položaju kada je u pitanju uživanje tih prava.

U savremenom društvu, okrenutom mladima, u kome se veliča mladalački izgled i životna energija, a ne akumulirano životno iskustvo, starije osobe se smatraju društvenim teretom i potiskuju se na marginu.

To sve rezultira da kod starijih osoba, posebno onih čija je funkcionalna sposobnost smanjena, raste osećaj izolovanosti, neprilagođenosti i napuštenosti.

 

Izvor: Udruženje “Amity”

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…