Dogovori o saradnju u regionu o zaštiti ravnopravnosti

Brankica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je u regionalnoj poseti institucijama Bosne i Hercegovine i Hrvatske nadležnim za zaštitu od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti, u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji. 

Tokom poseta Zagrebu i Banjaluci, dogovoreno je intenziviranje saradnje, a izražena je potreba i postignuta saglasnost o održavanju godišnjih regionalnih tematskih foruma, saopštila je Poverenica.

Tokom sastanka poverenice Janković i ombudsmana BiH Ljubinka Mitrovića, bilo je reči o intenziviranju saradnje kroz razmenu iskustava, organizovanju zajedničkih skupova u cilju promovisanja tolerancije, kao i o postupku izmene Zakona o zabrani diskriminacije BIH, koji je u toku. 

Janković se u Zagrebu se sastala sa pravobraniteljicom za osobe sa invaliditetom Ankom Slonjšak i pravobraniteljicom za rodnu ravnopravnost Višnjom Ljubičić.

Teme sastanka odnosile su se na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i unapređivanje njihovog društvenog statusa, kao i na položaj žena, u Hrvatskoj i Srbiji. 

Poverenica je razgovarala i sa zamenicom pučke pravobraniteljice Tenom Šimonović Ainvalter o rasprostranjenosti diskriminacije u regionu, kao i izazovima i zaštiti manjinskih, ugroženih i marginalizovanih grupa, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…