Dogovorene strože kazne za ekološka krivična dela u Evropskoj uniji

Evropska komisija
Foto: europa.eu

Brisel – Evropska unija je dogovorila strože kazne za ekološka krivična dela, poput uvoza invazivnih vrsta i zagađenja uzrokovanog brodovima.

Direktiva preciznije definiše „ekološki zločin“ i dodaje nove vrste ekoloških krivičnih dela.

Takođe direktiva usaglašava nivoe kazni za fizička lica i po prvi put za pravna lica u svim državama članicama EU.

Prema novom sporazumu, krivična dela koja prouzrokuju smrt biće kažnjiva sa 10 godina zatvora, dok kompanije rizikuju novčane kazne od tri odsto ili pet odsto svog godišnjeg prometa.

Sporazumom je takođe povećan broj krivičnih dela koja trenutno postoje u okviru krivičnog prava EU sa devet na 18.

Time se proširuje i pojašnjava vrsta ponašanja koja je zabranjena jer šteti životnoj sredini. Nova krivična dela uključuju trgovinu drvetom, koja je glavni uzrok krčenja šuma u ​​nekim delovima sveta, nelegalno recikliranje zagađujućih komponenti brodova i ozbiljna kršenja zakona o hemikalijama„, navodi se u saopštenju.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus izjavio je da su ekološki zločini u porastu.

“Danas smo postigli značajan sporazum o novom zakonu protiv ekoloških zločina. Ovo je velika pobeda za životnu sredinu i građane, kao i protiv organizovanog kriminala“, rekao je on.

Ekološki kriminal je jedna od najprofitabilnijih aktivnosti organizovanog kriminala u svetu i ima veliki uticaj ne samo na životnu sredinu već i na zdravlje ljudi. Veoma je unosan, ali ga je teško otkriti, krivično goniti i kazniti, dodaje se u saopštenju.

Prva direktiva EU o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo usvojena je 2008. godine. Nakon evaluacije 2019-2020, Evropska komisija je zaključila da je efekat direktive bio ograničen, zbog veoma malog broja istraženih slučajeva i izrečenih sankcija.

Komisija je 15. decembra 2021. predstavila predlog za poboljšanje efikasnosti direktive.

Sporazum tek treba da potvrde Evropski savet i Evropski parlament pre nego što prođe kroz formalnu proceduru usvajanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…