Dogovoren novi aranžman Srbije i MMF

Međunarodni monetrani fond (MMF)

Vašington, 13. jun 2018. – Vlada Srbije postigla je dogovor sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu u trajanju od 30 meseci koji ne bi bio finansijski već savetodavni (Instrument za koordinaciju politika – PCI), saopštio je Fond.

Novi program sa MMF će pomoći Srbiji u upravljanju dinarizacijom, reformi nadzora i regulacije u finansijskom sektoru i završetku reformi državnih finansijskih institucija, kao i otklanjanju slabosti u borbi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Delegacija MMF, koju predvodi Džejms Ruf, boravila je u Beogradu od 11. juna povodom završetka razgovora o novom programu sa Srbijom o makroekonomskim politikama i reformama, koji Izvršni odbor MMF treba da odbori sredinom jula.

PCI je novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir predviđen programom MMF, ali kojima nije potrebna finansijska podrška te finansijske institucije.

"Program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda", objasnio je Ruf.

On je ocenio da su makroekonomski izgledi Srbije i dalje dobri, da je rast dostigao 4,6% međugodišnje u prvom kvartalu i očekuje se da će dostići najmanje 3,5% u 2018. godini, a da je inflacija i dalje niska i procenjuje se da će biti oko 2% do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije.

"Fiskalna politika pod okriljem PCI ima za cilj očuvanje pozitivnih rezultata koje nije bilo lako postići, u cilju obezbeđenja stabilne silazne putanje javnog duga, uz pružanje podrške bržem održivom rastu. Očekujemo da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit", rekao je Ruf.

On je dodao da je od 2019. godine pa nadalje cilj programa MMF sa Srbijom nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga ispod 50% BDP do kraja programa i obezbedilo prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada.

Ruf je procenio da postoji prostor i za ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i za prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP.

"Program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi", rekao je Ruf.

Reforma poreske administracije u Srbiji, po njegovim rečima, pomoći će da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima, a jačanje fiskalnih pravila obezbediće održivost budžetske politike na srednji rok.

Ruf je kazao, kako je saopšteno, da će novi program sa MMF pomoći Srbiji u upravljanju dinarizacijom, reformi nadzora i regulacije u finansijskom sektoru i završetku reformi državnih finansijskih institucija, ali i otklanjanju slabosti u borbi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

"Primena sveobuhvatnog paketa strukturnih i institucionalnih reformi ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja radi pružanja podrške bržem privrednom rastu predvođenim privatnim sektorom. Prioriteti su borba protiv sive ekonomije, dalje povećanje učešća u radnoj snazi, reformisanje ili iznalaženje trajnog rešenja za javna i državna preduzeća i unapređenje kvaliteta i transparentnosti državne statistike", istakao je Ruf.

Prethodni trogodišni aranžman iz predostožnosti Srbije i MMF istekao je u februaru i bio je u vrednosti oko 1,2 milijarde evra, ali Srbija nije koristila tu pozajmicu.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom dogovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF ministar finansija Siniša Mali rekao je da je sa delegacijom Fonda dogovoreno da do kraja godine bude ukinut zakon kojim su penzije smanjene, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Koliko će iznositi povećenje zarada zaposlenih u javnom sektoru znaće se u septembru, rekao je Mali.

Plate u javnom sektoru i penzije veće od 25.000 dinara umanjene su u dogovoru sa MMF od novembra 2014. godine, kao mera fiskalne stabilizacije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…