Dodeljene nagrade “Svetionik” za doprinos borbi protiv korupcije

Foto: nkd.rs

Niš – Nacionalna koalicija za decentralizaciju dodelila je nagradu “Svetionik”, kako bi izrazila poštovanje pojedincima koji su ostvarili neverovatan doprinos u borbi protiv korupcije u Srbiji u tri kategorije: aktivista/kinja, novinar/ka, i organizacija civilnog društva.

Saopštenje za javnost Nacionalne koalicije za decentralizaciju prenosimo u celosti.

Nagradom, takođe, podržavamo i osnažujemo organizovane napore u razotkrivanju i sprečavanju korupcije doprinoseći na taj način pravednijem društvu.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su Miroslav Mijatović, u kategoriji aktivista, za izuzetan doprinos borbi protiv korupcije kroz višegodišnji novinarski i aktivistički rad. Kao aktivista Podrinjskog antikorupcijskog tima PAKT iz Loznice, istraživao je i razotkrivao koruptivne rizike i prakse vezane za realizaciju projekta rudnika litijuma „Jadar“.

U kategoriji novinara, nagrada je dodeljena Vuku Cvijiću, novinaru nedeljnika NIN, za višegodišnji rad u oblasti istraživačkog novinarstva tokom kog je izveštavao o najvećim slučajevima korupcije u Srbiji. Posebno je istaknuta njegova zasluga za izveštavanje o slučajevima fabrike Krušik i Jovanjica.

U kategoriji organizacije civilnog društva, nagrada je dodeljena Birou za društvena istraživanja – BIRODI, za izuzetan višegodišnji rad u oblasti istraživanja i doprinosa razvoju borbe protiv korupcije kroz promovisanje inovacija koje su u funkciji održivog demokratskog, socio-ekonomskog i pravičnog razvoja društva.

Danijela Radošević, u ime Nacionalne koalicije za decentralizaciju, istakla je: “Najznačajnija priznanja su ona koja dobijemo od svojih kolega i od svojih sugrađana. Među svojim prijateljima, kolegama i komšijama, uspeli smo da pronađemo pojedince koji su posvećeni idealu pravičnog društva i dobrobiti svih građana. Njihova nepokolebljivost nas svakodnevno ohrabruje i inspiriše. Ove nagrade, stoga, dajemo pojedincima koji poseduju najvažnije ljudske kvalitete – integritet, hrabrost, čestitost i pravičnost. Ove nagrade idu u ruke onih koji štite naše građane, koji brane javni interes i koji su predvodnici u borbi protiv korupcije i koji svojim radom sprečavaju da ovo društvo ne doživi brodolom.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja – BIRODI i dobitnik nagrade u kategoriji  organizacije civilnog društva izjavio je: „Ova nagrada je višestruko simbolična za BIRODI. Prvo, nagrada nam je dodeljena od kolega iz civilnog društva i novinara, dela društva koje pokazuje neumornu i iskonsku želju za jačanjem integriteta u društvu. Novinari i sociolozi istraživači čine stubove slobodne javnosti. Drugo, ovu nagradu nam dodeljuje organizacija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, u gradu u kojem smo pilotirali model borbe protiv korupcije na nivou gradova. Bez suštinske decentralizacije u oblasti borbe protiv korupcije, u čijoj osnovi su građani, koji proizvode energiju integriteta, nije moguće osloboditi gradove koji su zarobljeni korupcijom. Uveren sam da će ovo priznanje BIRODI kao autoru modela, pomoći da se obnovi niški LAF, koji je samo privremeno ugašen. LAF je test leka za borbu korupcije na nivou gradova i opština Srbije.”

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…