Dodeljene Godišnje medijske nagrade za toleranciju

Beograd, 16. novembar 2016. – Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Misija OEBS-a u Srbiji dodeli su u Beogradu, povodom Međunarodnog dana tolerancije, novinarske nagrade za najbolji tekst i prilog na temu tolerancije.

U kategoriji štampe nagrađeni su novinarka agencije Beta Bojana Milovanović za tekst "Starost kao novi početak" objavljen u nedeljniku "Novi magazin", Filip Rudić iz CINS-a za tekst "Deca izbeglice u opasnosti od iskorišćavanja, kao i novinarka "Danasa" Jelena Diković za tekst "Od pretnji smrću do udarca u glavu, stomak i kičmu", prenosi Beta.

Nagrade u kategoriji reportaže dobili su novinarka Nadežda Gaće za reportažu "Oni pomeraju granice život u otvorenoj sredini", objavljenu u "Novom magazinu", novinarka Olivera Milenković za reportaž "Dubravko" iz serijala "Jedan život" (VICE Srbija), kao i novinarka RTS-a Tatjana Manojlović za reportažu "Život i standardi: Pravo na pravdu".

Za najbolji TV ili radio prilog nagrađeni su Biljana Radulović sa RTS-a "U Srbiji 19.000 ljudi lišeno poslovne sposobnosti", Jelena Kikić sa B92 za "Deca prosjaci osim sažaljenja, da li može još nešto", kao i novinar TV N1 Adam Santovac za prilog "LGBT Parada može i drugačije".

Za najbolji studentski rad "Žene na muškom zadatku" nagrađene su Dunja Funduk i Teodora Gavrilović. Rad je objavljen u magazinu "Žurnalist" koji izdaju studenti novinarstva sa novosadskog Filozofskog fakulteta.

Na regionalnoj konferenciji tela za ravnopravnost jugoistočne Evrope u Palati Srbija predstavnici institucija za ravnopravnost u Jugističnoj Evropi, medju kojima je i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Srbije, potpisali su zajedničku izjavu o saradnji, kojom su dogovorene ključne odrednice, oblasti i načini dalje saradnje.

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Srbije Brankica Janković kazala je da su nagrađeni najbolji prilozi, izveštaji, reportaže koje daju veliki doprinos toleranciji i boljem razumevanju među građanima i građankama Srbije.

"Sigurni smo da je jedan od načina na koji se gradi tolerantnije društvo prikazivanje pozitivnih primera, a to se najbolje može uraditi pomoću medija", rekla je Brankica Janković i dodala da će se sledeći susret predstavnika institucija za ravnporavnost održati u Hrvatskoj.

Po rečima Brankice Janković, Srbija je kroz saradnju svih institucija za ravnopravnost pokazala da je posvećena regionalnoj saradnji.

Šef Misije OEBS-a u Srbii Andrea Oricio kazao je da je jednakost građana i građanki svakodnevni izazov u zemljama širom sveta.

"Različitost je osnovno obeležje ravnopravnosti, a OEBS otelovljuje različitost, jer ga čini 57 zemalja", rekao je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…