1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Dobra ideja, dobar proizvod – Dobra torba

Dobra ideja, dobar proizvod – Dobra torba

Dobra torba je rezultat projekta Smart kolektiva posvećenog ekonomskom osnaživanju žena, kao jednom od ključnih preduslova razvoja celokupnog društva i uspostavljanja viših standarda ljudskih prava. Bezbroj primera u svetu dokazuje – što je više ekonomske nezavisnosti žena, to je u društvu manje siromaštva, rodne neravnopravnosti, nasilja i zaostalosti.

Deo velike porodice proizvođačica Dobre torbe, žene iz cele Srbije postaju preko lokalnih ženskih udruženja. Uglavnom su to žene bez stalnog zaposlenja i redovnih prihoda, koje žive u sredinama gde im se ne otvara lako perspektiva za ekonomsku sigurnost i život dostojniji čoveka. 

Zato je svaka prodata Dobra torba za proizvođačicu velika, konkretna podrška i dokaz da, kada dobije priliku, može da uradi mnogo za sebe i svoju porodicu.

U proizvodnju Dobre torbe može da se uključi svaka žena koja ume da šije i ima sasvim običnu mašinu za šivenje. Radeći kod kuće, sama može da odredi kada će i koliko vremena posvetiti šivenju.

 
 

Kao ranjiva grupa, žene podnose veće žrtve tokom društvenih kriza. Iako imaju više obaveza i manje slobodnog vremena, ćešće je njihov rad taj koji je neplaćen i nedovoljno vrednovan – 13 odsto svih žena i 24 odsto žena u dobi od 55 do 64 godine ima status neplaćenog člana domaćinstva koji radi u porodičnoj delatnosti ili na poljoprivrednom imanju. Žene su brojnije u populaciji nezaposlenih i u proseku imaju manja primanja od muškaraca zaposlenih na istim poslovima.

Ekonomska zavisnost i neravnopravnost izvor su mnogih drugih negativnih pojava u društvu, koje ugrožavaju život i dostojanstvo žena. Dobra torba je korak ka drugačijem, boljem položaju žena.


Opširnije informacije o ovom zanimljivom proizvodu društvenog preduzetništva možete pročitati na sajtu www.dobratorba.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…