Do 20. novembra prijava poslodavaca za radnu praksu za mlade sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom
Foto: fmi.rs

Beograd – Forum mladih sa invaliditetom pozvao je poslodavce sa teritorije Beograda, Niša, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice i Valjeva da se do 20. novembra prijave za program „Radna praksa za mlade sa invaliditetom“.

Cilj programa je unapređenje zapošljivosti mladih sa invaliditetom kroz razvoj i primenu programa radne prakse.

Dvomesečna praksa će se realizovati početkom 2024. godine.

U prvoj fazi programa, biće održan trening za poslodavce o vrstama invaliditeta, komunikaciji, prilagođavanju radnih uslova kao i o inkluzivnim procedurama, dok druga faza podrazumeva definisanje pozicija za realizaciju prakse, a u trećoj fazi biće odabrani praktikanti i realizovana dvomesečna praksa.

U saopštenju se dodaje da je program prakse razvijen kroz saradnju predstavnika poslovnog, civilnog i državnog sektora, sa iskustvom u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, dok će poslodavci imati na raspolaganju pilotiran model prakse za mlade sa invaliditetom, uz primenu inkluzivnih procedura, bez opterećenja za svoj budžet.

Prilikom prijave potrebno je da poslodavci preliminarno navedu jednu ili više praktikantskih pozicija, dok će konačan izbor pozicije biti nakon realizacije treninga.

Ističe se da će projektni tim nakon izbora pozicija, objaviti konkurs za praktikante i pružiti podršku poslodavcima za odabir kandidata.

Realizacija prakse je bez finansijskih troškova po poslodavce, a troškove prevoza i toplog obroka za praktikante snosiće Forum mladih sa invaliditetom, koji će pružati i stručnu podršku poslodavcima tokom čitavog trajanja programa prakse„, navodi se u saopštenju.

Podseća se da se program „Radne prakse za mlade sa invaliditetom“ realizuje u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom, dok su ostali partneri na projektu Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…