Do 15.9. prijava firmi za obuku u primeni novih kriterijuma EU

sastanak
Foto: pixabay.com

Beograd – Mala i srednja preduzeća mogu se do 15. septembra prijaviti za program obuke za primenu ESG – privrednih kriterijuma Evropske unije, u praksi, izjavila je za Tanjug ekspert za održivo poslovanje Smart kolektiva Milica Mišković.

Ona je objasnila da se prijavljivanje za program obuke obavlja putem formulara koji se nalaze na sajtu Razvojne agencije Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Stručnjaci Smart kolektiva iz oblasti održivosti poslovanja, uz učešće gostujućih predavača, vodiće ove obuke koje se sastoje od niza masterklas predavanja i radionica.

Ovaj program obuka namenjen je malim i srednjim preduzećima za ostvarivanje konkurentske prednosti i uspešnog prilagođavanja novim regulativama i trendovima na tržištu, a u skladu sa zakonskim obavezama i zahtevima koje nosi poslovanje na tržištu Evropske unije.

Objašnjavajući kakva će znanja na obukama dobiti predstavnici malih i srednjih preduzeća, Mišković je rekla da će oni steći razumevanje ESG koncepta, da će im se pomoći da identifikuju koji su ESG faktori relevantni za nihovo poslovanje.

Pomoći ćemo im da naprave prioritete, jer imaju ograničene resurse i ne mogu se posvetiti svim temama pa je veoma bitno da se posvete samo onim temama koje su za njihov biznis najrelevantnije. Takođe ćemo im pomoći u primenjivanju određenih procedura u njihovom poslovanju„, navela je ona.

Kada je reč o konceptu održivog poslovanja, objasnila je da on podrazumeva da preduzeće bude održivo tako što stvara ekonomsku vrednost i pritom ne šteti životnoj sredini i društvu.

Tako se u poslednje vreme i iskristalisao novi pristup ovoj temi a u pitanju je ESG odnosno faktori koji se tiču životne sredine, socijalnih pitanja i upravljanja koje kompanije uzimaju u obzir pri upravljanju svojim poslovanjem. Te faktore investitori uzimaju u obzir pri donošenju investicionih odluka, tako da su oni veoma značajni jer iz njih proističu određeni rizici, uticaji i prilike za poslovanje„, rekla je Mišković.

Prema njenim rečima, više je razloga zbog kojih su zaštita životne sredine, društvena odgovornost i ESG važni za mala i srednja preduzeća a prvi se sastoji u tome da u poslednje vreme postoji veliki pritisak na mala i srednja preduzeća od strane velikih kompanija u čijim se lancima oni nalaze.

Tendencije su takve da velike kompanije imaju određene zakonske obaveze naročito na tržištu Evropske unije i onda se to polako ali sigurno prenosi i na lanac dobavljača u kome su mala i srednja preduzeća. Na taj način postoji pritisak da se ostvari usklađenost i kompanije odnosno mala i srednja preduzeća koja ne obrate pažnju na vreme mogu da izgube svoju poziciju i svoje poslove„, istakla je.

Drugi, veoma važan razlog jesu izvori finansiranja odnosno banke, jer finansijske institucije više ne žele da finansiraju štetne aktivnosti, tako da će mala i srednja preduzeća morati da dokažu da pri stvaranju nove vrednosti ne čine štetu životnoj sredini, da vode računa i brinu o svojim  zaposlenim kao i ljudima u lokalnoj zajednici.

Budućnost ESG koncepta je takva da on ostaje među nama a zahtevi će u narednom periodu biti sve veći. Oblast je široka, ali dve ključne tendencije su da će se ići ka tome da se meri emisija ugljen-dioksida, što kao zahtev mogu da očekuju i mala i srednja preduzeća. Druga stvar se tiče pre svega transparentnog izveštavanja o tome kakav je koncept same kompanije„, rekla je Mišković.

Dodala je da više nije bitno samo koliki je promet, povrat investicija već i kakva je firma  iznutra, kakav je odnos prema zaposlenima, kako su uređena pitanja etike, ljudskih i radnih prava pa će u prednosti biti firme koje obraćaju pažnju na ova pitanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…