Do 1. oktobra otvoren novi konkurs za dobijanje Mejkers labova za srednje škole u Srbiji

Foto: mejkerslab.rs

Beograd – Sve zainteresovane srednje škole i gimnazije u Srbiji moći će do 1. oktobra da konkurišu i ukoliko ispunjavaju uslove dobiju svoj Mejkers lab i njegove inovativne programe.

To je saopštila Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija.

Kako su naveli u saopštenju broj škola koje će biti odabrane na konkursu nije ograničen, a biće kontaktirane one škole koje ispunjavaju kriterijume za otvaranje Mejkers laba.

Dodaju da će izgradnja i otvaranje Mejkers labova biti planirana i realizovana u narednim godinama u skladu sa dinamikom i kapacitetom Grupe za obrazovanje.

Mejkers lab je multidisciplinarni inovativni prostor u srednjim školama u kojem učenici i nastavnici zajedno istražuju, stvaraju i povezuju se sa lokalnom i širom zajednicom i stiču veštine i znanja potrebne za funkcionisanje i razvijanje u okruženju 21. veka.

Kako su u saopštenju istakli, Grupa za obrazovanje je do sada otvorila 14 Mejkers labova u 13 gradova Srbije od kraja 2022. godine.

U oktobru 2022. godine otvoren je prvi Mejkers lab i to u Medicinskoj školi u Čačku, a nakon toga su otvoreni Mejkersi i u Nišu, Vršcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Bujanovcu, Leskovcu, Šapcu, Mladenovcu i Vrnjačkoj Banji.

Trenutno se privodi kraju opremanje Mejkers laba u Kraljevu, a planirano je da bude otvoren u u septembru.

Prema planovima Grupe za obrazovanje do kraja ove godine u Srbiji će biti otvoreno još 12 novih učionica budućnosti, a dobiće ih Gimnazija „Takovski ustanak„, Gornji Milanovac, Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj„, Novi Sad, Gimnazija „Josif Pančić„, Bajina Bašta, Gimnazija „Bora Stanković„, Niš, Tehnička škola Pirot, Tehnička škola Šabac, Prva tehnička škola Kragujevac, Medicinska škola „7. april„,  Novi Sad, Srednja škola Žitorađa, Poljoprivredna škola Vršac, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac i Poljoprivredna škola Bač.

Grupa za obrazovanje navodi da su rezultati Mejkers labova već vidljivi i dodaju da učeničke kompanije poput OutMark-a iz Zaječarske gimnazije, već osvajaju nagrade na nacionalnim takmičenjima i krče put ka evropskim.

Dodaju da su timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi „Mija Stanimirović“ iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…