Đurđić: Vučić je protivzakonito u izbornim aktivnostima

Foto: Tanjug

Beograd – Bivši sudija i član Visokog saveta sudstva Savo Đurđić podneo je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije protiv Aleksandra Vučića.

U prijavi se navodi da Aleksandar Vučićprotivzakonito učestvuje u izbornim aktivnostima“ kao predsednik Srbije, kao i da je time prekršio Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije.

U izvodu iz prijave od 17. novembra, koji je objavio list Danas, navodi se da se Đurđić obratio Agenciji za sprečavanje korupcije koristeći zakonsko pravo da prijavi nespojivost članstva i funkcije u političkom subjektu i sukob interesa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao nosioca stranačke liste i aktivnog učesnika izbornih aktivnosti.

Ističem da je navedenom odlukom Republičke izborne komisije o proglašenju izborne liste ‘Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane’ prekršen član 111 Ustava u kome je definisano da ‘predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije’. Jedna politička stranka ili grupacija ne predstavlja celokupnu državu, pa na ovaj način predsednik deli građane Republike Srbije i direktno radi na podrivanju i rušenju državnog jedinstva„, naveo je Đurđić u svojoj prijavi.

U prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije se navodi da je Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije „višestruko prekršio član 40 Zakona o sprečavanju korupcije“, time što je držao stranačke govore i tako pomogao da izborna lista Srpske napredne stranke (SNS) za parlament dobije što više glasova, odnosno poslanika.

Navodi se i da je Vučić davanjem imena listi SNS, njoj dao svoj visoki rejting, „koji je nastao u neregularnim uslovima nesankcionisane medijske propagande u kojoj je predstavljen sa 90 odsto u centralnim informativnim emisijama„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…