Đorđević: Zakoni u oblasti rudarstva razvijaju na štetu interesa građana

Foto: mc.rs

Beograd – Rudarske kompanije nemaju nameru da odu iz Srbije i biće ih sve više, a pravda i zakoni nisu na strani građana koji se bore za ljudska prava i zaštitu životne sredine, izjavio je advokat Sreten Đorđević.

Na konferenciji „Dostupnost ekološke (ne)pravde u Srbiji“ u Beogradu, Đorđević je istakao da rudarske kompanije „ni po koju cenu„, ni zbog finanijskih gubitaka ni oduzimanja dozvola, neće napustiti Srbiju.

Ne treba se zavaravati da će rudarske kompanije koje se bave bilo kojom vrstom eksploatacije ili primenjenih geoloških istraživanja u postojećem pravnom okviru napustiti Srbiju. Mislim da će ih biti sve više„, rekao je Đorđević.

Govoreći o planovima iskopavanja bora i litijuma u valjevskom basenu, Đorđević, pravni zastupnik pokreta građana „Marš sa Kolubare„, podsetio je da su kompaniji Euro litijum Balkan oduzeta prava na primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na području Valjevo Sever.

Ista kompanija je, međutim, pre nekoliko dana saopštila da želi da se na tom istom području bavi  primenjenim geološkim istraživanjima geotermalnih potencijala valjevskog kraja.

Mislim da je to zapravo simulacija želje za istraživanjem geotermalnih potencijala iza koje bi mogla da stoji želja kompanije da se na bilo koji način, nekim novim rešenjem, zadrži na tom istražnom području i ne dozvoli drugoj kompaniji da uđe na njeno mesto„, rekao je Đorđević.

Iako kompanija Euro litijum Balkan već nekoliko godina posluje s ogromnim gubicima, koji su 2021. iznosili 2,9 miliona evra, Đorđević je rekao da ta kompanija u svoju vlasničku strukturu ugrađuje druge kompanije iza koje stoje investicioni fondovi.

Naime, kompanija Euro litijum Kanada je 2021. zaključila ugovor o založnom pravu sa Litijum rojalti korporejšn iz Kanade tako što je na ime potraživanja te kompanije u zalogu dala 10% vlasništva Euro litijum Balkan.

Iza kompanije Litijum rojalti korporejšn stoji investicioni fond Varat kepital advajsors (Waratah Capital Advisors Ltd) koja upravlja imovinom od oko četiri miljarde dolara.

Ugroženim građanima sa područja Valjeva treba reći da ništa nije gotovo. Interesi rudarskog sektora su toliko jaki da će po cenu gubitaka dozvola i konstantnog poslovanja sa gubicima po svaku cenu želeti da ostanu na ovom području„, rekao je Đorđević.

Da bi rudarske kompanije napustile Srbiju, prema njegovim rečima, moraju da se promene Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o eksproprijaciji i ceo „rudarski lobistički zakonodavni okvir koji uništava čitav sistem propisa u oblasti zaštite životne sredine i posledično zaštite ljudskih prava„.

Đorđević je napomenuo da u Srbiji, ne računajući Vojvodinu, postoje samo tri rudarska inspektora, jedan za oblast podzemnih voda, jedan za geološka istraživanja i jedan za čvrste stenske mase.

On je kazao da su građani demoralisani i destimulisani da se bore za svoja prava, zato što sudski postupci dugo traju, troškovi su ogromni i nepredvidivi i u navjećem broju slučajeva postoji ogromna disproporcija između tužioca i tuženog, a sve češće su izloženi i strateškim tužbama protiv učeša javnosti (SLAPP tužbe).

U svim ovim postupcima gde se građani bore za zaštitu ljudskih prava i zaštitu životne sredine tas pravde je na drastičan način nagnut na drugu stranu, stranu investitora, jer na toj strani preteže faktor državne uprave i zato postoji tako velika neravnopravnost, kao i u ekonomskim moćima jedne i druge strane„, rekao je Đorđević.

On je napomeno da zakon ne prepoznaje mogućnost oslobađanja od sudskih troškova u postupcima s elementima zaštite životne sredine što bi, prema njegovom mišljenju, bilo opravdano jer se ne radi o partikularnim ličnim interesima, nego o zaštiti kolektivnih interesa.

Đorđević je takođe ukazao da se pravni sistem Srbije u oblasti građanskih prava nije promenio već 50 godina, kao i da se u nacrtu novog Građanskog zakonika nijedna odredba ne odnosi na postupke s elementom zaštite životne sredine ili naknade štete u toj oblasti.

Izgleda da budući donosioci zakona nisu prepoznali oblast prava zaštite životne sredine u građansko-pravnom smislu, što je nedopustivo jer se ekološki problemi uvećavaju geometrijskom progresijom„, rekao je Đorđević i dodao da se, u međuvremenu, zakoni u oblasti rudarstva razvijaju na štetu interesa građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…