Đedović: Država namerava da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista

Foto: Tanjug

Kopaonik  – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je namera države da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista.

Dodala je da treba trasirati put energetskoj nezavisnosti Srbije po najnižoj ceni uz očuvanje zdrave životne sredine, zbog čega se u narednih 25 godina planiraju ulaganja od 32 milijarde evra.

Ona je, otvarajući drugi dan „Regionalne look up eko konferencije“ na Kopaoniku, rekla da se, osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana.

U izgradnju postrojenja za odsumporavanje ulažemo stotine miliona evra. Nova elektrane u Kostolcu će ispunjavati sve evropske i svetske standarde zaštite životne sredine. Postrojanje za odsumporavanje u Kosotlcu B je prvo koje je izgrađeno i radi punum kapaciitetom. Koštalo je 96 miliona evra i sada je emisija sumpordioksida smanjena za 20 odsto“, rekla je ministarka Đedović.

Ona je naglasila da postojeća energetsksa postrojenja ne mogu biti zatvorena preko noći, već da moramo imati tranzicioni plan, jer je to bazna energija bez koje nema ni rada privrede, ali da se moraju unapređivati postojeći kapaciteti uz okretanje OIE.

Ministarka Đedović je dodala kako je u toku izgradnja postrojenja za odsumporavanje i u Obrenovcu u TENT-u A i TENT-u B, a ukupna vrednost tih projekata je preko 400 miliona evra.

Toliko košta revitalizacija termoblokova da bi oni bili ekološki prihvatljivi. Posle završetka ovog postrojenja u TENT-u A emisije sumpordioksida biće manja deset puta i to će biti završeno naredne godine, dok će novi sistem u TENT-u B smanjiti emisiju čak 15 puta kada bude završen 2024. godine“, istakla je ministarka energetike.

Naglasila je da je najvažnije što se radi na tome da se povećaju kapaciteti iz OIE tako da se sačuva stabilnost elektroenegetskog sistema na održiv način, jer postoji veliki broj zahteva za izgradnju takvih postrojenja, ali je neophodno da se elektromreža pripremi za tako nešto.

Trenutno naša mreža može da primi oko 400 megavata novih kapaciteta iz OIE, pored onih 560 megavata koliko već imamo, ali je cilj da pre 2030. imamo osam puta veće kapacitete“, istakla je Đedovićeva.

Dodala je da će zbog toga u proširenje i jačanje prenosnih kapaciteta i elektromreže u narednih četvrt veka biti uloženo 10 milijardi evra.

Đedović je rekla kako se sprovode projekti u oblasti energetske efikasnosti i dodala da je u zgradama državne uprave u oktobru ušteda električne energije bila 25 odsto u odnosu na oktobar prošle godina, a da je samo Ministarstvo uštedelo 45 procenata.

Iznela je podatke da Srbija troši četiri put više energije po jedinici proizvoda nego EU, da domaćinstva kod nas troše oko 30 odsto energije,a u EU 25 procenata i da trošimo 2,5 puta više toplotne energije nego zemlje EU, što pokazuje da ima mnogo prostora za uštede.

Ministarka je naglasila da ovakvi programi iziskuju ozbiljne investicije.

Ministarstvo realizuje i priprema veliki broj projekata efikasnosti vrednih preko 920 miliona evra, što će doneti uštedu od 950 gigavata godišnje i smanjjiti emisiju štetnih gasova za 580.000 tona godišnje“, istakla je ministarka rudarstva i energetike.

Napomenula je da se sa partnerima iz Evrope sprovode projekti povećanja energetske efikasnosti u 56 zgrada državne uprave za šta je potrebno 50 miliona evra.

Navela je kao primere Palatu Srbije gde će ubrzo početi zamena sistema grejanja, ventilacije i klimatizacije, kao i zgradu Vojnomedicinske akademije.

Pozvala je lokalne samouprave da naprave planove sanacija svojih objekata i obećala državnu pomoć za realizaciju tog posla.

Ministarka Đedović je navela da je prethodnih godina bilo obezbeđeno 2,6 milijardi dinara za povećanje energetske efikasnosti u 20.000 domaćinstava i najavila da počinje projekat vredan 70 miliona evra, koji će doprineti unapređenju energetske efikasnosti u 100.000 domaćinstava.

Naglasila je da će za sve planove vlade o reformi energetskog sistema treba obezbediti dovoljno investicija, što neće biti jednostavno, zato što svet sledeće godine ulazi u recesiju.

Naš budžet za sledeću godinu je i dalje ekspanzivan, i dalje su investicije u fokusu, a samo u energetskom sektoru to podrazumeva oko šest milijardi ulaganja. Ako gledamo dugoročno, da bi Srbija mogla da završi svoju energetsku tranziciju ka potpunoj neutralnosti emisije ugljendioksida do 2050. godina, kako smo se obavezali međunarodnim sporazumima, potrebno je da u narednih 25 godina uložimo 32 milijarde evra“, naglasila je Đedović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…