Đaci u Srbiji ispod proseka po rezultatima PISA testa

Foto: pixabay.com

Pariz – Đaci u Srbiji su po rezultatima u matematici, čitanju i prirodnim naukama ispod proseka zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

To su  pokazali rezultati novog PISA testa.

Program za međunarodno ocenjivanje studenata (PISA) procenjuje znanja i veštine petnaestogodišnjih učenika iz matematike, čitanja i prirodnih nauka a kako bi se utvrdilo koliko dobro đaci mogu da rešavaju složene probleme, kritički misle i efikasno komuniciraju.

Navodi se da je udeo đaka iz Srbije među onim sa najboljim performansama u barem jednoj oblasti manji od proseka zemalja OECD. Istovremeno je manji udeo đaka iz Srbije od proseka u OECD postigao minimalni nivo znanja iz sva tri predmeta.

Prosečni rezultati Srbije za 2022. na nivou su onih iz 2018. za matematiku, čitanje i prirodne nauke i relativno su stabilni tokom poslednje decenije, navodi se u delu izveštaja o Srbiji.

U periodu od 2018. do 2022. jaz između đaka u Srbiji sa najboljim rezultatima i onih sa najslabijim sužen je u matematici i čitanju dok se kod prirodnih nauka nije mnogo promenio.

Gledano prema 2012, udeo učenika u Srbiji koji su postigli rezultate ispod osnovnog nivoa znanja za sve tri oblasti nije se značajnije promenio.

Izveštaj je pokazao i da su dečaci u Srbiji bolji u matematici od devojčica koje su pak znatno bolje u čitanju.

Globalno gledano, dečaci su bolji u matematici u 40 zemalja i ekonomija, u 17 zemalja su bolje devojčice a u preostale 24 zemlje i ekonomije su ujednačeni.

U čitanju devojčice u proseku imaju bolje rezultate od dečaka u svim osim dve od 81 zemlje i ekonomije koje su učestvovale u testiranju.

U Srbiji je udeo onih sa slabim rezultatima u matematici sličan među devojčicama i dečacima (44 prema 42%) dok je kod čitanja razlika veća (43 prema 30%).

U 2022. godini 86% učenika u Srbiji reklo je da lako sklapa prijateljstva u školi, dok je prosek u zemljama OECD 76%. Takođe se 13% oseća usamljenim u školi a 13% kao da su „autsajderi“ u školi prema proseku OECD od 16 odnosno 17%.

Testiranje je pokazalo da je zadovoljstvo učenika svojim životom opalo u mnogim zemljama i ekonomija poslednjih godina i u Srbiji je 13% petnaestogodišnjaka ispitanika u 2022. reklo da nije zadovoljno svojim životom

Takođe se u Srbiji 9% đaka nije osećalo sigurno na putu do škole (prosek OECD 8%) a 5% se nije osećalo sigurno u učionici (prosek OECD 7%).

Malo manje od petine devojčica i 17% dečaka u Srbiji reklo je da su žrtve maltretiranja najmanje nekoliko puta nedeljeno.

U izveštaju se navodi i da su tokom godina kriza za vreme kojih su mnoge zemlje zabeležile pad rezultata učenja, Japan, Južna Koreja, Litvanija i Tajpej bili u stanju da sačuvaju postignute rezultate ili unaprede ishode učenja, pravičnost u raspodeli mogućnosti učenja i dobrobit učenika.

Navodi se da Singapur predvodi u proceni znanja iz matematike a slede Makao, Tajpej, Hongkong, Japan i Južna Koreja.

Rezultati testiranja pokazali su i da je 18 zemalja i ekonomija zabeležilo rezultate bolje od proseka OECD u matematici, čitanju i prirodnim naukama u 2022.

U izveštaju se ukazuje i da su rezultati procene znanja u prirodnim naukama i čitanju u padu već deceniju dok su kod matematike bili stabilni u periodu 2003-2018.

PISA testiranje OECD sprovodi svake tri godine ali je 2021. zbog pandemije odloženo za 2022.

Srbija učestvuje u PISA testiranjima od 2006. i zahvaljujući mogućnosti poređenja njeni kreatori politike i nastavnici upoznaju se sa politikama i praksama drugih zemalja, preneo je DES.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…