1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Ditman: Srbija da razradi sistem za dobijanje azila

Ditman: Srbija da razradi sistem za dobijanje azila

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Beogradu

Iako izbeglice na Srbiju gledaju kao na zemlju tranzita, ona bi trebalo da razradi sistem za dobijanje azila kao što je i previđeno pregovaračkim poglavljem 33, izjavio je ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman.

"U okviru poglavlja 33 stoji da Srbija treba da razradi sistem za dobijanje azila što bi moglo da posluži kao osnova za izbeglice da ostanu ovde dugoročno", rekao je Ditman na konferenciji o izbegličkoj krizi u Evropi, koju je organizovala Fridrih Nojman fondacija.

On je na panelu posvećenom strategijama za borbu sa izbegličkom krizom, istakao da je to višedimenizonalan problem za čije je rešenje ključna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana.

Podsetivši da su te zemlje ponudile da prihvate 50.000 izbeglica, Ditman je istakao da je njihova preraspodela važna, ali i da je neophodno da se obezbedi koordinacija među zemljama u regionu. 

"Nema izolovanog pristupa tom problemu", rekao je ambasador i pohvalio Srbiju zbog svog odnosa prema izbeglicama. 

Jelena Grujić Zindović iz Fonda za humanitorno pravo smatra da bi od izbeglica i migranata koje prolaze našom zemljom trebalo uzeti izjave koje bi poslužile kao svedočanstva u eventualnim budućim procesuiranjima ratnih zločina.

"Za vođenje procesa potrebno je da se dokumentuju ratni zločini i registruju ljudi koji bi mogli da svedoče pred sudovima o tome šta se dogodilo", rekla je ona.

Direktor Mikser House-a Ivan Lalić smatra da su građani Srbije pokazali veliku solidarnost i empatiju prema izbeglicama bez obzira na pritisak i pretnje desničara u početku. 

Lalić je naglasio i da bi EU morala da pronađe neku zajedničku strategiju i uskaldi svoju politiku kako se ne bi dešavalo da neke zemlje, kao što je Mađarska, podižu zidove, a druge ne. 

Takođe, kako je rekao, zemlje Zapadnog Balkana, treba da sarađuju sa Nemačkom i Švedskom u borbi sa izbegličkom krizom.

Izvor: Tanjug

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…