Ditman: Sporazum o odnosima s Prištinom je uslov od 2014. godine

Beograd, 4. decembar 2017. – Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman izjavio je da Nemačka podržava evropske integracije Srbije, a da su od 2014. godine poznati uslovi za članstvo u EU, među kojima je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Uslovi su poznati, mi podržavamo Srbiju na putu evropskih integracija na bazi uslova koji su saopšteni 2014 godine, u međuvremenu su razrađenja pregovaračka poglavlja koja se otvaraju redom i u toku je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Ditman na pitanje novinara o tome kako procenjuje da li političari dovoljno informišu javnost u Srbiji o toku dijaloga s Prištinom.

"Naglašavamo obavezu poštovanja vladavine prava, a posebno je važan dijalog Srbije i Kosova", rekao je Ditman.

Pravno obavezujući dokument o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ušao je u pregovarački okvir EU za Srbiju koji usvojen je 9. januara 2014, a predstavljen na prvoj međuvladinoj konferenciji 21. januara 2014, kada je Srbija i zvanično počela pregovore sa EU. Tu se navodi se da će "za Srbiju od posebne važnosti biti proces normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Ovaj proces će obezbediti da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući da jedna drugu blokiraju u ovim naporima, i treba postepeno, do kraja pristupnih pregovora sa Srbijom, da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, u formi pravno obavezujućeg sporazuma u nameri da će obe strane biti u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", navodi se u Članu 12.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tek je sredinom novembra rekao da Srbija neće moći da postane članica EU bez pravno obavezujećeg dokumenta sa Kosovom.

"Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govori između redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem", rekao je tada Vučić.

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prvi put je javno pomenut u Srbiji pre više od pet godina, kada su poslanici vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) predstavili uslove na kojima će Berlin insistirati pri napredovanju Srbije ka EU, a ušao je i u pregovarački okvir EU za Srbiju usvojen u januaru 2014. godine pred formalni početak pregovora o članstvu.

Prilikom posete Beogradu 13. septembra 2012, poslanik CDU Andreas Šokenhof (Schockenhoff) je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine naveo kao jedan od sedam uslova na čijem će ispunjenju insistirati njegova poslanička grupa u Bundestagu, u nameri da ih pretoče u zvaničan stav Nemačka.

On je tada razgovarao s tadašnjim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i s tadašnjim predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…