Diskusija povodom obeležavanja godišnjice od smrti Miljenka Derete

Godišnjica od smrti Miljenka Derete, osnivača i dugogodišnjeg direktora Građanskih inicijativa, idealiste i velikog borca za demokratsku Srbiju obeležiće se u Centru za kulturnu dekontaminaciju 23. novembra 2015. godine u 18h.

Godišnjica će biti obeležena aktivno, na način koji bi i Miljenko odabrao. Otvoreno će se razgovarati o ulozi i zadacima civilnog društva danas.

Miljenko je, neposredno pre nego što nas je iznenada napustio, učestvovao na međunarodnoj konferenciji „25 godina od 1989. godine – Nezavršena revolucija“ na kojoj su učestvovali dugogodišnji aktivisti i aktivistkinje post-komunističkih država uključujući i zemlje bivše Jugoslavije.

Ove godine, Institut za demokratiju u istočnoj Evropi, objavio je specijalni izveštaj: „25 godina od 1989. godine – Refleksije na nezavršene revolucije“ u kojem su iznete impresije i zaključci učesnika tadašnje konferencije, sa Miljenkovim značajnim doprinosom. Erik Čenovec, su-direktor ovog Instituta i Miljenkov dobar prijatelj, biće naš gost i podsetiće nas na njihov zajednički rad koji je započeo još u devedesetim godinama.

Koja je naša uloga? Šta se desilo sa revolucijom i da li nam je ponovo potrebna? Da li imamo zajedničke ciljeve? Da li imamo strategiju za njihovo postignuće? Da li imamo motivaciju i snagu koja nam je potrebna?

Nova generacija lidera/ki i aktivista/kinja civilnog društva zajedno sa svim prisutnim gostima pokušaće da daju neke odgovore na ova putanja kroz otvorenu diskusiju.

Panelisti će biti:

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji

Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484

Milan Antonijević, direktor YUCOM-a

Neven Marinović, izvršni direktor, SMART Kolektiva

Stevan Filipović, režiser

Dragan Popović, predsednik Centra za praktičnu politiku.

Moderatorka: Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa.

Panel diskusiju će otvoriti Erik Čenovec, su-direktor Instituta za demokratiju u istočnoj Evropi.

Izvor: Građanske inicijative

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…