Direktorka RTV nije u sukobu interesa, u opasnosti nepristrasnost

Radio-televizija Vojvodine

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da Slavica Subotić Braun time što je vršilac dužnosti direktora programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) i članica Programskog saveta RTV-a nije u sukobu interesa, ali da njeno obavljanje te dve funkcije može da ugrozi nepristrasno informisanje.

Istovremeno je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila 13. juna da su smene na RTV-u veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa dok je medijska ekspertkinja Dubravka Valić Nedeljković kazala da su se na RTV-u desile stihijske smene najboljih novinara i ocenila da te smene imaju jasnu političku pozadinu.
 
Agencija je navela da se Subotić Braun ne nalazi u sukobu interesa, jer je funkcija članice Programskog saveta RTV-a javna funkcija, a funkcija vršioca dužnosti direktora programa RTV-a nije javna, ali uprkos tome njeno obavljanje obe funkcije ugrožava nepristrasno informisanje.
 
"Imajući u vidu nadležnosti Programskog saveta RTV-a, s jedne, i poslove direktora Programa RTV-a, s druge strane, ocenjeno je da se obavljanjem navedenog posla ugrožava nepristrasno vršenje javne funkcije člana Programskog saveta RTV-a", navela je 12. juna Agencija u odgovoru na zahtev Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji je to udruženje prosledilo medijima.
 
Objašnjava se da funkcionerka može doći u situaciju da kao članica Programskog saveta daje preporuke i donosi zaključke koji su u vezi sa radom Poslovne jedinice Program u kojoj je direktorka, što bi bilo u suprotnosti sa odredbama Zakona o Agenciji, kojima je propisana obaveza funkcionera da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije.
 
"Funkcioner je dužan da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije i da, u slučaju da ne može da izbegne takav odnos ili takav odnos već postoji, učini sve što je potrebno radi zaštite javnog interesa", navodi se u dopisu Agencije za borbu protiv korupcije NDNV.
 
Smene na RTV-u loš signal za nezavisnost javnih servisa
 
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je 13. juna da su smene na RTV veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa.
 
"Veoma su zabrinjavajući događaji na RTV-u. Veoma sam zabrinuta zbog smena koje su se desile preko noći uz čudno objašnjenje. To je veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa u Vojvodini i u Srbiji", kazala je Dunja Mijatović u video poruci učesnicima međunarodne konferencije "Medijska opservatija Jugoistočne Evrope – jačanje kapaciteta i koalicija za praćenje medijskog integriteta i unapređenje reformi u medijima".
 
Dunja Mijatović je dodala da će nastaviti pomno da prati zbivanja na RTV-u i ocenila da je i primer RTV-a još jedan dokaz da javni medijski servisi ne uživaju uredničku i finansijsku slobodu.
 
Medijska ekspertkinja Dubravka Valić Nedeljković kazala je da su se na RTV-u desile stihijske smene najboljih novinara i urednika i ocenila da te smene imaju jasnu političku pozadinu.
 
"Pre smena, RTV je u poslednjih nekoliko godina postala primer za mogućnost društvenog razvoja uprkos ograničenim resursima. RTV je bio prostor slobode gde je ljudima dopušteno da se bave novinarstvom bez pritiska, kada su mladi studenti žurnalistike u saradnji sa iskusnim menadžmentom unapredili program. A upravo je njima i njihovim urednicima spočitan neprofesionalizam", kazala je Dubravka Valić Nedeljković.
 
Prema njenim rečima, novost je činjenica da su ovoga puta novinari pokrenuli seriju javnih protesta, a novost je i to da ih je podržalo i više hiljada građana na protestnim šetnjama i javnim tribinama.
 
"Podržali su RTV jer su razumeli da javni medijski servis odgovara na njihove potrebe. Oni su ga osnovali, oni ga finansiraju i imaju mandat da ga evlauiraju", kazala je Dubravka Valić Nedeljković.
 
Ona je kritikovala Upravni odbor RTV-a zbog smena koje su se desile, kao i Savet Regulatornog tela za elektronske medije, za čiji je sastav rekla da je "najblaže rečeno kontroverzan".
 
Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da je najveći problem medija u Srbiji autocenzura, koja je posledica činjenice da novinari moraju da brinu o sebi i o svojoj bezbednosti.
 
"Mediji treba da su u službi informisanja građana, a ne u službi zataškavanja. Mi zajedno moramo da stvorimo državu koja služi pojedincu, a da izbijemo iz glave da mi treba da služimo državi", kazao je Milićević.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…