Dinko Gruhonjić dobio sudski spor protiv tabloida Informer

Dinko Gruhonjić

Beograd, 27. septembar 2017. – Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić dobio je sudski spor protiv tabloida Informer zbog vređanja i pežorativnog nadimka “Sabahudin”, koji su novinari ovog lista upotrebljavali svaki put kada su o njemu pisali.

Iako je reč o prvostepenoj presudi, Gruhonjić se nada da ona može da bude primer kako se treba suprotstaviti “nečemu što se naziva novinarstvom”.

Početkom prošle godine počeli su da me nazivaju tim imenom, a kasnije sam u nizu skarednih napisa u tom listu postao već sada čuveni Sabahudin. Taj nadimak su preuzeli i brojni portali slični Informeru. Problem je što on datira iz 2005. i prišili su mi ga neonacisti iz Nacionalnog stroja, koji su pretili meni, mojoj familiji i deci. Ko god da je usvojio taj nadimak, smatram ga bliskim fašistima i neonacistima, kaže Gruhonjić za Danas.

On dodaje da je tužena strana tokom čitavog procesa pokušavala da dokaže da se on zaista zove Sabahudin. Kada je tužilaštvu dostavio izvod iz matične knjige rođenih, tražili su mu i ostalu dokumentaciju kao i sve izmene iz knjige rođenih. Nakon što su utvrdili da mu to nije ime, vlasnik Informera je poslednjeg dana suđenja primenio drugu taktiku.

Dragan J. Vučićević je rekao kako sam pod tim imenom poznat u novinarskim krugovima i kako me kolege tako zovu. Kada sam ga pitao koje su to kolege, poimence je naveo sedam, osam “kolega”, očigledno Vučićevićevih istomišljenika. I hvala mu na tome”, ističe Gruhonjić.

Prema prvostepenoj presudi Višeg suda u Beogradu, Informer će Gruhonjiću morati da plati 100.000 dinara, da javno objavi presudu i da ga nikad više ne nazove Sabahudin. Naš sagovornik kaže da će i ubuduće tužiti svakog ko ga nazove ovim skarednim nadimkom. Sav novac će proslediti u humanitarne svrhe.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…