Đilas: Rešenje da se promeni opozicija i da prihvati da nije potrebno da se promeni samo Vučić već i sistem koji je stvorio Vučića

Dragan Đilas

Beograd, 26. april 2018. –  Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da se promena vlasti u zemlji može ostvariti samo ako se postigne zajedništvo demokratske nacionalne i demokratske građanske Srbije i da ukoliko opozicija ne napravi savez, ona zapravo daje pravo aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću da radi šta je naumio.

"Najveću odgovornost za propadanje Srbije snosi vlast oličena u Aleksandru Vučiću. Ali, odgovornost snosi i opozicija… Ako ne napravimo Savez za Srbiju, dajemo pravo Vučiću da radi šta je naumio, a nema smisla žrtvovati jednu zemlju jednom čoveku samo zato što ne možemo da se dogovorimo", naveo je Đilas u autorskom tekstu za nedeljnik NIN.

U prvom obraćanju javnosti nakon što je koalicionim partnerima na proteklim beogradskim izborima dostavio pisani predlog za formiranje Saveza za Srbiju, koji Pokret slobodnih građana nije prihvatio, Đilas je ocenio da svi koji žele da Srbija bude demokratsko i uređeno društvo sada moraju biti zajedno, jer "provučićeva Srbija u isto vreme uništava pravnu državu, gazi po ljudskim pravima i slobodi medija i pođednako uništava i nacionalni i građanski deo Srbije".

"U opoziciji mora da prestane borba za zauzimanje pozicija ko će dobiti koju nahiju kad Vučić ode sa vlasti. Takvim odnosom samo produžavamo njegovu vladavinu… Savez za Srbiju će biti osnovan. U njemu će se, pre ili kasnije, naći svi kojima je Srbija iznad stranačkih i ličnih interesa i koji shvataju ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo", naveo je Đilas.

Đilas je ocenio da se ljudi koji su na vlasti neće promeniti, sve i kada bi hteli, i da je zato rešenje da se promeni opozicija i da prihvati da nije potrebno da se promeni samo Vučić već i sistem koji "nam je Vučića i dao".

"Naši postupci i izjave treba da prestanu da budu motivisani željom da se drugoj opozicionoj stranci uzme jedan posto podrške od ukupno tri koje ima, već da se ukupan korpus opozicionih birača poveća prvo za jedan, pa za dva, pa za deset, dvadeset posto", dodao je Đilas.

On je upitao šta je problem da se napravi dogovor za Srbiju i da svi budu deo organizacije koja će biti iznad stalne predizborne koalicije, a ispod unitarne stranke.

"Zašto je problem da se udružimo u svakom mestu u Srbiji i da formiramo Savez za Srbiju kako na državnom tako i na lokalnim nivoima? Da svako sačuva svoj identitet, ali da uz pomoć udruženja građana i pojedinaca koji će se priključiti ojačamo i dođemo u situaciju da promenimo vlast. Ako je nekome važnije da mu stranka na lokalu ima dva posto više glasova nego da nam priđu Lokalni front u Kraljevu ili demonstranti u Požegi, njemu nije ni mesto u Savezu. Ja bih, kada bi nam prišli takvi ljudi, bio ponosan, a verujem da bi to osećanje imali i svi ostali", naveo je bivši predsednik Demokratske stranke i kandidat na predsedničkim izborima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…