Đilas: Formirati čvrst opozicioni savez, a ne labavu predizbornu koaliciju

Dragan Đilas

Beograd, 14. mart 2018. – Nosilac liste "Beograd odlučuje ljudi pobeđuju" Dragan Đilas izjavio je da opozicija u Srbiji mora da se udruži u čvrst savez koji bi imao zajedničko predsedništvo i stručne timove za različite oblasti.

Đilas je za TV N1 ocenio da su izbori u Beogradu pokazali da je ujedinjenje opozicije u jedan savez, jedino rešenje za promene u Srbiji.

"Moj predlog je da se formira jedan savez koji će biti iznad obične koalicije, koji će imati svoja tela, da svaka stranka da svoje ljude, da ima neke programske stvari", naveo je Đilas i istakao da opozicija građanima mora da ponudi programska rešenja u ekonomiji, zdravstvu, prosveti.

On je za TV N1 rekao da fokus u narednom periodu treba da bude na borbi za fer izborne uslove bez kojih, kako kaže, više nema svrhe izlaziti na izbore.

Đilas je rekao i da ne vidi sebe kao lidera opozicije i da je rezultat koji njegova lista ostvarila na izborima u Beogradu skroman.

Komentarišući inicijativu bivšeg predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića da se formira demokratska unija, Đilas je rekao da će podržati svaku ideju koja vodi ka ukrupnjavanju opozicije, ali ne i da se prave labave koalicije za 45 dana predizborne kampanje, posle čega će svako da krene na svoju stranu i radi za sebe.

Na pitanje zašto nije došlo do ujedinjenja opozicije na beogradskim izborima, Djilas je rekao da to nije pitanje za njega, jer je razgovarao sa svim strankama i pokretima koje je smatrao relevantnim, ali da su neki pojedinci bili sujetni i tvrdoglavi, pa su na kraju ostali ispod cenzusa.

Đilas je rekao i da je za promenu vlasti u Beogradu, na izbore trebalo da izađe bar 850.000 građana, dok bi SNS sigurno izgubio vlast da je glasalo 960.000 gradjana.

Đilas je rekao i da će biti odbornik Skupštine grada i da će se boriti za program koji je predstavio.

On je ocenio da je rezultat Demokratske stranke na izborima u Beogradu "tužan".

"DS je stranka koja je sjajnih stvari uradila, promenila jednopartijski sistem, toliko žrtava je podnela da nije zaslužila da ima samo dva odsto", rekao je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…