Dijalogom do rešenja za krize u regionu i Evropi

Beograd, 14. oktobar 2016. – Politika vođena strahom i populizmom je glavna pretnja demokratiji, a dijalog je ono što društva čini otpornijim na krize, glavni su zaključci šestog Beogradskog bezbednosnog foruma.

Razgovor albanskog i srpskog premijera na Forumu je pokazao da je dijalog moguć uprkos svim neslaganjima i da treba da se proširi na čitav region.

Mnogobrojne krize su mogućnost proširenja Evropske unije stavile u zapećak i podstakle balkanske političke elite da ožive stare nesuglasice i koriste ratnohuškačku retoriku. Umesto da čekaju rešenja iz EU, politički lideri u Jugoistočnoj Evropi treba da preuzmu inicijativu kako bi se rešili bilateralni sporovi jer je to preduslov za  društveni i ekonomski razvoj u regionu. Još jednom su na Forumu građansko društvo i političarke iz Prištine i Beograda pokazali odlučnost i hrabrost da nastave razgovore i posle ozbiljnih nazadovanja u pregovorima političara.

Došlo je vreme da se usvoji sveobuhvatan pristup briselskom dijalogu, a za ostvarivanje ovog cilja je neophodno razvijanje vizije zajedničke budućnosti i uključivanje poslovnog sektora, lokalnih vlasti i građanskog društva u normalizaciju odnosa. Lokalni akteri moraju da sprovedu reforme i grade i odbrane demokratske institucije sposobne da odgovore na izazove nestabilnosti.  To bi regionu dalo za pravo da traži ubrzanje procesa pristupanja EU.

Smisleni dijalog nedostaje ne samo na Balkanu, već širom Evrope. Učesnici Foruma pozvali su evropske lidere da se više angažuju u međusobnom dijalogu i u iskrenim diskusijama sa svojim građanima kako bi uvideli zašto je solidarnost potrebna za održiva rešenja problema unutar i među evropskim državama. Građansko društvo može biti značajan faktor u prevazilaženju polarizacije unutar i  između evropskih društava uključivanjem otuđenih delova društva, posebno mladih u političke procese.

Tokom tri dana Foruma održano je 25 diskusija o ključnim pitanjima vezanim za budućnost čitave Evrope koje su u Beogradu okupile preko 650 učesnika i 200 predstavnika medija iz Srbije, regiona, kao i strane dopisnike. Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Pokrenut je 2011. godine i danas je najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…