Digitalizacija gasi lokalne tv stanice

Prelazak na digitalno emitovanje je samo po sebi veliko ulaganje, a još uvek se ne zna koliko će lokalne i regionalne televizije plaćati zakup signala u digitalnom etru.

Ako je po nezvaničnim informacijama, takozvanu digitalnu dividendu od pet hiljada evra mesečno, gotovo nijedna manja televizija neće moći da plati.

Sadašnje dozvole Republičke radiodifuzne agencije lokalnim televizijskim stanicama omogućuju pokrivenost određene teritorije, ali kad se pređe na digitalno emitovanje, to neće značiti ništa.

Dakle, ako lokalne televizije budu htele da opstanu, moraće da se udruže i emituju program na jednom zajedničkom kanalu, deleći vreme u toku 24 časa.

Ako se ne udruže u etru, lokalnim televizijskim stanicama ostaće mogućnost da budu na kablovskim mrežama.

Međutim, to će im svakako smanjiti broj oglašavača, koji sigurno neće biti podjednako voljni da se reklamiraju na kablovskoj televiziji koju koristi samo 30-ak odsto građana.

Izvor: NUNS/RTV

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…