Dezinformisanje u opisu posla ruskih diplomata

Kremlj

Njujork, 20. april 2022. – Dok su vlade i kompanije u sektoru društvenih medija krenule da potisnu ruske državne medije i dezinformacije koje šire o ratu u Ukrajini, diplomate Kremlja pojačavaju tempo na tom „prljavom“ poslu, navodi se u analizi agencije AP.

Ruske ambasade i konzulati širom sveta koriste Fejsbuk, Tviter i druge platforme da odbace krivicu za zločine želeći da potkopaju međunarodnu koaliciju koja podržava Ukrajinu.

Tehnološke kompanije odgovaraju stavljajući sve veći broj oznaka „ruska vladina organizacija“ na ruske diplomatske naloge i uklanjajući ih iz preporuka i rezultata pretrage.

Međutim, nalozi su i dalje aktivni i šire dezonformacije i propagandu u gotovo svakoj zemlji, delom zato što im diplomatski status daje dodatnu zaštitu.

Ruske diplomate, sa stotinama naloga na društvenim mrežama na svakom kontinentu, deluju kao globalna mreža za propagandu u kojoj se tvrdnje mogu reciklirati i prilagođavati različitoj publici u različitim zemljama. Do sada su napori da se tome stane na put bili neuspešni.

Svake nedelje od početka rata te diplomate su objavile sadržaje hiljadama puta dobijajući više od milion angažmana na Tviteru nedeljno„, rekao je istraživač u oblasti dezinformacija sa Oksfordskog instituta za internet Marsel Šlibs (Marcel Schliebs). On je pratio više od 300 naloga povezanih sa ruskim ambasadama, konzulatima, diplomatskim grupama na društvenim medijima.

Neke ruske ambasade, poput onih u Britaniji i Meksiku, posebno su aktivne na razvoju proruske propagande i širenju laži radi podrške invaziji.

Profesor sa Univerziteta Južne Kalifornije Nikolas Kal (Nicholas Cull), koji proučava ukrštanje diplomatije i propagande, kaže da se tako radi za totalitarni režim.

Totalitarni režim traži medijski mehur. On traži cenzuru kod kuće i zahteva vaše poruke, za domaću i stranu publiku„, rekao je Kal.

Inače, ruske diplomate su već dugo poznate kao oni koji šire dezinformacije a u prilog tome govore slučajevi Krima i trovanja ruskih disidenata. Ponekad se bave i prekrajanjem istorije.

U međuvremenu Šlibs ukazuje na opasnost da platforme kao što su Fejsbuk i Tviter previše napadaju diplomatske naloge, što bi moglo da pojača antagonizam Rusije prema tehnološkim kompanijama sa sedištem u SAD. Tako je Fejsbuk označen kao „ekstremistička“ organizacija.

Previše napada takođe bi moglo da otera Rusiju i njene pristalice na manje transparentne platforme, poput Telegrama, gde istraživači i regulatori ne mogu da vide šta se dešava.

Baš to je promena na koju se spremaju ruske diplomate, kako je prošle nedelje tvitovala ruska ambasada u Britaniji. „Upoznajte našu DiploFemili na Telegramu“, pisalo je, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…