Devet od deset Romkinja bar jednom doživelo neki oblik nasilja

Foto: mc.rs

Beograd – Devet od deset Romkinja najmanje jednom je doživelo nasilje, pokazali su predstavljeni rezultati istraživanja Romskog centar za žene i decu „Daje“.

Utvrđeno je i da 70 odsto Romkinja ne prepoznaje ekonomsko nasilje, a da svaka druga ne prepoznaje seksualno nasilje.

Ovi podaci ne predstavljaju realnu sliku stanja. Situacija je još gora. Mi ne možemo da dođemo do žena koje trpe najveće nasilje“, rekla je koordinatorka istraživanja Jelena Marinković na predstavljanju rezultata.

Pravnica organizacije „DajeMaja Škorić ocenila je da Romkinje često nisu svesne da trpe nasilje pošto je po njenim rečima, u romskim porodicama ono „najčešće normalizovano“.

Istraživanje je pokazalo da je 67 odsto Romkinja stupilo u dečje brakove, a da svaka druga rodi dete pre punoletstva.

Oko 40 odsto romskih devojčica završi osnovnu školu, a njihovo školovanje najčešće bude prekinuto zbog dečjih brakova i siromaštva.

Kada devojčice počnu da izostaju iz škole, postoji rizik da su stupile u maloletnički brak. Tada institucije moraju brzo da reaguju“, kazala je osnivač centra „Daje“ Nada Đuričković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…