Devenport: Otvaranje poglavlja 23 i 24 početkom 2016.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je 29. septembra da je realno očekivati da se poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u Uniji otvore početkom naredne godine, pošto akcione planove za ta poglavlja razmotre i članice EU.

On je dodao da ne očekuje burnu debatu među članicama EU o tim planovima ali da se mogu očekivati dodatna pitanja članica Srbiji. Akcioni planovi za ta dva poglavlja biće dostavljeni članicama pošto ih usvoji Vlada Srbije nakon što je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje o tim planovima.

Zavisi pre svega od zemalja članica EU ali mislim da je potpuno realno sada da pričamo o otvaranju na početku sledeće godine„, rekao je Devenport novinarima u Beogradu.

On je rekao da se sada čeka da Vlada Srbije usvoji akcione planove za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, osnovna prava, bezbednost, migracije i drugo, kako bi ih zatim Evropska komisija, koja je ranija dala pozitivno mišljenje o njima, dostavila članicama EU.

Ne očekujem burnu debatu među zemljama članicama EU. Mislim da je to takođe dosta transparentan proces„, rekao je Devenport.

On je naveo da su članice EU već upoznate sa sadržajem akcionih planova za poglavlja 23 i 24 s obzirom da su već dugo dostupni na sajtovima Vlade Srbije, i istakao da očekuje sadržajnu diskusiju članica EU o tim planovima.

Očekujem naravno i dodatna pitanja zemalja članica, videćemo kako će to da izgleda„, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Podsetio je da akcioni planovi predstavljaju okvir za primenu reformi nakon otvaranja poglavlja.

Na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 radilo se više od godinu dana, a Komisija je prihvatila treću verziju plana za poglavlje 24 i dopunjenu treću verziju plana za poglavlje 23.

Evropski zvaničnici ocenjuju da su ti planovi sada u većoj meri rezultat javnih konsultacija, dok su organizacije civilnog društva uglavnom zadovoljne metodologijom izrade plana ali navode i da nema usaglašene prakse i predvidljivosti kada je reč o njihovom uključivanju.

Kako se ističe, akcioni planovi donose velike promene, od većih nadležnosti Saveta i Agencije za borbu protiv korupcije do veće transparentnosti rada i finansija političkih partija u poglavlju 23.

Kao izazov se nameće depolitizacija uopšte u Srbiji, kao i pitanje buduće pravosudne i policijske saradnje, promenu načina kontrole administrativne linije i saradnju u oblasti migracija kada je reč o Kosovu, što je sada prebačeno u poglavlje 35.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio da je poslednja verzija Akcionog plana za poglavlje 23 znatno ispod potrebnog i očekivanog nivoa. Šabić je kazao da ni tim planom nisu predviđeni akcioni planovi za strategije koje su donete pre pet i više godina.On je 28. septembra ocenio da je indikativno to što Srbija neće među prvim poglavljima u pregovorima za članstvo u EUi otvoriti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Poglavlje 35 o odnosima sa Kosovom i poglavlje 32 o finansijskom nadzoru bi trebalo da se prva otvore u pregovorima, što se očekuje do kraja godine.

Tu mogućnost je potvrdio i Devenport 29. septembra, podsetivši na stav evropskog komesara zaduženog za proširenje Johanesa Hana da je otvaranje poglavlja 35 i 32 moguće i da se zalaže da to bude do kraja ove godine.

Šef Delegacije EU u Srbiji je podsetio i da su slična mišljenja izneli i predstavnici zemalja članica, kao i da je Evropska komisija pre godinu dana preporučila da se otvori poglavlje 32 o finansijskom nadzoru.

Dodao je da su četiri sporazuma koja si postignuti u dijalogu s Prištinom 25. avgusta u cilju primene Briselskog sporazuma, „ključan trenutak u implementaciji“ u dijalogu i ocenio da su to koraci u dobrom pravcu u okviru pripreme izveštaja o skriningu za poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo.

Devenport je ponovio da će otvaranje poglavlje zavisiti od članica EU a da je on veoma optimističan i što se tiče otvaranja tog poglavlja.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…