1. Početna
  2. Kultura
  3. Film
  4. Deseti Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma

Deseti Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma

Film

Kragujevac, 21. oktobar 2016. – Deseto, jubilarno izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a  koji će se održati od 25. do 29. oktobra, tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu uz brojne prateće sadržaje kojima će se proslaviti 10-ti rođendan.  

Deseti KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske. Pored 25 sjajnih filmova, posetioci će uživati u izložbi slika, književnoj večeri, kratkom pozorišnom performansu i koncertu.

KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca, uz podršku grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i NKD-a (nacionalne koalicije za decentralizaciju), a uz partnerstvo Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka, Doma omladine Kragujevac, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu.

U takmičarskom delu KRAF-a, sada već tradicionalnom, studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija) predstaviće se sa ukupno 17 filmova. Prve tri nagrade, kao i do sada, dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji umetnosti i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima, te nakon svake projekcije glasaju, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine, organizatori KRAF-a uz pomoć i podršku NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) uručiće nagradu “Tori Janković” za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

Ovogodišnje, rođendansko izdanje festivala trajaće pet dana, sa bogatim pratećim programom. Projekcije filmova i takmičarski deo festivala održaće se u prostoru Doma omladine Kragujevac. Pored takmičarskog dela, biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu “Kad su veliki bili mali”. Na KRAF-u će svoj prvi dokumentarni film prikazati i Kragujevčanin Dane Ilić.

U prostoru Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” u Kragujevcu, 28. oktobra, svoju knjigu “Filmus” će kragujevačkoj javnosti predstaviti proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan. Publika će takođe videti i originalnu izložbu “Devojka iz grada”, posvećenu glumici Sonji Savić, a posebna poslastica za ljubitelje muzike i filma biće koncert cover rock grupe “Vesele osamdesete” posvećen hitovima iz kultnih jugoslovenskih filmova.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…