1. Početna
  2. Društvo
  3. Deset godina Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Deset godina Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Rodoljub Šabić

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja objavljen je u „Službenom glasniku“ dana 5.11.2004. a stupio na snagu 8 dana od dana objavljivanja, 13.11.2004. godine. Danas je 10 godina od kako je stupio na snagu i s tim u vezi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodolјub Šabić izjavio je i sledeće:

„U proteklih 10 godina, u uslovima gotovo po pravilu loše primene reformskih zakona, građani su uspeli da pretvore u efikasan mehanizam za kontrolu vlasti od strane javnosti jedan anonimni zakon koga su mnogi, posebno oni iz vlasti, doživljavali kao „kozmetički“.

S posebnim zadovoljstvom kažem to „građani“, jer iako je neosporna činjenica da se ovim zakonom služe i mediji i novinari i subjekti nevladinog sektora i političke stranke i drugi uključujući čak i organe vlasti, za ceo desetogodišnji period je karakteristično da ubedljivo najviše zahteva za pristup informacijama na svim nivoima, kao i žalbi povereniku podnose upravo oni, građani, daleko više nego svi drugi zajedno.

A upravo činjenica da su oni, ružno zvani „obični“ ili „mali“ građani ti koji se svakodnevno, u broju koji se danas meri hiljadama, obraćaju raznim organima vlasti, najbolja je potvrda da su potencijali zakona prepoznati. Činjenica da se velikom broju zahteva i udovoljava onako kako treba, u skladu sa zakonom, „govori“ da i sve više organa vlasti razume i prepoznaje svoje obaveze prema javnosti.

Naravno, značajan doprinos afirmaciji zakona koji koriste kao svoj „efikasan“ alat daju pojedinci, grupe, centri i mediji orijentisani na istraživačko novinarstvo, kao i NVO čije su aktivnosti fokusirane na transparentnost u radu vlasti i u raspolaganju javnim sredstvima.

U proteklih 10 godina uspeli smo i da instituciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uspostavimo kao efikasnog, ne samo za naše prilike, zaštitnika prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja. O poverenju koje građani imaju u instituciju govori veliki i stalno rastući broj njihovih obraćanja Povereniku. Broj žalbi koje Poverenik, po osnovu slobode pristupa informacijama godišnje prima je u proteklih 10 godina udesetostručen.

Ukupan broj predmeta Poverenika u 2005. godini je bio 437 a u 2013. godini 4930, a već sada je izvesno da će u 2014. biti još veći. A efikasnost Poverenika je na nivou od oko 93% uspešnih intervencija što je visok, veoma vredan rezultat i po kriterijumima starih demokratija. Taj rezultat bi bio još bolji da kroz ceo period, gotovo po pravilu, nije izostajala podrška vlada i nadležnih ministarstava koju su po zakonu dugovali.

Dobro je što možemo sebi da dozvolimo konstataciju da u oblasti slobode pristupa informacijama imamo proces koji je dobar, kontinuiran i ireverzibilan. Ali istovremeno, o čemu najbolje govori ogroman broj žalbi Povereniku, moramo konstatovati da u odnosu vlasti prema javnosti još uvek postoji mnoštvo problema i nerazumevanja na čijem otklanjanju se mora uporno insistirati i raditi.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…