Departizacija: Iznevereno obećanje

Dugogodišnja praksa korišćenja javnih preduzeća za stranačke potrebe nije prekinuta ni  posle 22 meseca primene Zakona o javnim preduzećima, koji je usvojen 2012. da bi se taj sektor profesionalizovao, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja Transparentnosti Srbija, uz ocenu da je to jedno od najvedih izneverenih obećanja.

Organizacije Transparentnost Srbija predstavila je rezultate istraživanja o primeni Zakona o javnim preduzećima na uzorku od 25 republičkih, pokrajinskih i lokalnih javnih preduzeća (JP), koji pokazuju da mnoge odredbe tog zakona nisu uopšte primenjene, a da su se nedostaci zakona pretočili u štetnu praksu.

Zakonska obaveza bila da u svim javnim preduzećima u Srbiji najkasnije do 30. juna 2013. budu raspisani konkursi za direktore.

Programski direktor organizacije Transparentnost Nemanja Nenadić naveo je da od posmatranih 25  javnih preduzeća konkurs za direktora uopšte nije sproveden u pet republičkih javnih preduzeća, u 11 je sproveden posle isteka roka, a u devet je sproveden u roku.

Međutim, okončan je samo u jednom, u Elektroprivredi Srbije, koja je jedina za gotovo dve godine primene zakona dobila direktora na javnom konkursu.

Na nivou lokalnih samouprava, Nenadić je ukazao da su konkursi sprovedeni, ali nisu doneli suštinske promene, jer su u većini slučajeva izabrani prethodni vršioci dužnosti i ljudi koje su lokalni mediji jasno određivali po stranačkoj pripadnosti. Nije došlo do priželjkivane depolitizacije, rekao je Nenadić.

Jedini slučaj gde konkursi nisu okončani u razumnom roku je Beograd, gde je konkurse raspisala  prethodna politička garnitura, komisije su dale predloge za direktore, a onda je Privremeni organ uprave sve kandidature odbio i pošto se vlast promenila, raspisani su novi konkursi, predočio je on.

Dok se čeka zatvaranje konkursa republičkim javnim preduzećima upravljaju vršioci dužnosti direktora koje je postavila Vlada, a nekima je istekao mandat.

Predsednik organizacije Transparentnosti Srbija Vladimir Goati je ocenio da je veoma teško menjati sistem koji godinama postoji kao produžena ruka vlasti i istakao da se oduzimanje tih stečenih prava izbegava na hiljade načina.

Aksiom je da je država loš preduzetnik, naglasio je on, uz ocenu da de smanjivanje državnog sektora smanjiti i zloupotrebe u javnim preduzećima.

On je dodao da u menadžmentu nisu sporni čak ni direktori, članovi stranke, već nestučni ljudi, kojih je mnogo u tom „mamutskom sistemu“.

Izvor: Fonet

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…