Deo članica EU traži suspenziju prava putnika u avionskom saobraćaju

avion

Brisel, 01. maj 2020. – Od Evropske komisije 12 članica EU tražilo je da suspenduje zakon kojim se od avio-kompanija zahteva da putnicima u celosti refundiraju karte za otkazane letove.

Evropska komisija (EK) je, u sklopu nastojanja da ublaži ekonomske efekte pandemije COVID-19, objavila smernice koje će obezbediti da se prava putnika u EU poštuju dosledno širom bloka.

Kao alternativu, oni zagovaraju vaučere sa ograničenim rokom važenja.

U međuvremenu je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, u dogovoru sa Evropom, jer još uvek nigde nema putničkih letova.

Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Letonija, Malta, Holandija, Poljska i Portugalija potpisale su pismo kojim se od Komisije traži da još jednom promene pravila zbog epidemije korona virusa.

Kada je to pravilo koncipirano, nije bilo moguće predvideti globalnu krizu poput ove i njen uticaj na putovanja„, navodi se u pismu od 29. aprila i dodaje da Komisija prvo treba da donese nove smernice a zatim i predlog amandamana.

Potpisnice smatraju da avio-kompanijama treba da se omogući da putnicima ponude vaučere koje će kasnije iskorisiti umesto refundacije u gotovini, što po važećim pravilima nije moguće.

Propis kaže da putnici moraju da budu obeštećeni u roku od sedam dana.

Međutim, avio-prevoznici poput Er Fransa, KLM i Rajanera putnicima su rekli da će morati da čekaju na povraćaj novca najmanje nekoliko meseci. Druge kompanije su ignorisale refundaciju i izdale vaučere.

U pismu se naglašava da je potreban pristup na nivou EU koji bi uključio „isti rok važenja vaučera, maksimalnu fleksibilnost njihovog korišćenja i jasno navedeno pravo na nadoknadu odmah po isteku važenja„.

Insistira se da predlog „neće samo štititi avio-kompanije i putnike u ovim teškim vremenima, već će i stimulisati oporavak tržišta kroz fleksibilnost putovanja i jačanje poverenja potrošača na dugi rok„.

Ministri transporta EU na video sastanku u popodnevnim satima 29. aprila razgovarali su o planovima za nastavak avio-saobraćaja kada budu uklonjene mere u borbi protiv epidemije, kao i o pravima putnika.

Prema EU diplomatama, broj članica koje su za vaučere dostigao je 20, uključujući Nemačku i Španiju. To znači da će, ako predloženo bude pretvoreno u nacrt, biti dovoljna podrška Saveta da bude usvojeno, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…