Demostranti pokušali da spreče preuzimanje funkcije novoizabranom češkom ombudsmanu

Prag

Prag, 21. februar 2020. – Novoimenovanom češkom zaštitniku građana Stanjislavu Kšečeku preuzimanje funkcije u Brnu pokušali su da spreče demonstranti transparentima.

Okupljeni su dočekali Kšečeka s porukama „Zaštitnika ‘ugnjetavane’ većine ne želimo„, a put u kancelariju morala je da mu prokrči policija koja je uhapsila sedam demonstranata.

Grupa od nekoliko desetina demonstranata posedala je na stepenice na ulazu u sedište češkog ombudsmana, uhvatili se za ruke i napravili su živi lanac da ne prođe novi ombudsman, koga je predložio na tu funkciju predsednik Češke Miloš Zeman.

Kšeček, po ubeđenju dela češke javnosti, kao i demonstranata, namerava da ignoriše zaštitu manjina.

Jedan od organizatora protesta, novinar Jakub Patočka, smatra da on za tu funkciju nema potrebne kvalifikacije i nema pojma o međunarodnom konceptu ljudskih prava.

Na transparente sa porukama „Beli Kšeček jezdi tamom“ ili „Država koja ne štiti svoje manjine na putu je ka fašizmu“ odgovorila je grupica pristalica novog ombudsmana iz lokalne ekstremističke grupe Pristojni ljudi, koju i zvanični izveštaj češke policije svrstava u ekstremiste.

Oni su javnosti postali poznati nakon izgreda kada su u maju 2018. upali na scenu i prekinuli predstavu „Naše nasilje, vaše nasilje“ reditelja Olivera Frljića tokom gostovanja Mladinskog gledališča iz Ljubljane na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Brnu.

Pristojni ljudi pojavili su se sa porukama dobrodošlice novom ombudsmanu ali policija je intervenisala, uklonila demonstrante sa stepenica, sedmoro uhapsila i prokrčila put ombudsmanu Kšečeku.

Ne možemo da dozvolimo da se sprečava neko ko je bio legalno izabran da preuzme funkciju. Ne smemo da popuštamo takvim ljudima„, poručio je Kšeček demonstrantima koji su mu blokirali put u kancelariju.

Kšeček je bio zamenik prethodne zaštitnice građana Ane Šabatove koju je često kritikovao zbog navodno suviše aktivističkog pristupa funkciji, poput aktivizma nevladinih organizacija koje se bore za poštovanje ljudskih prava.

Proteste dela češke javnosti i podršku njene većine izazvao je izjavama da Romi moraju da se pobrinu sami za sebe a ne da ih brani ombudsman.

Predsednik Zeman predlagao ga je bez uspeha i ranije ali tek sada je u parlamentu našao podršku za Kšečekove planove da se ombudsman više okrene zaštiti građana pred državnom upravom i od birokratije.

Želi da ublaži suvišan etos ljudskih prava pod rukovodstvom dosadašnje ombudsmanke i to je po mom mišljenju presudilo u Poslaničkom domu„, objasnio je poslanik vladajuće ANO Martin Kolovratnjik, stranke  premijera Andreja Babiša.

Predsednica opozicione liberalne stranke TOP09 Marketa Pekarova Adamova izjavila je da novi ombudsman svojim dosadašnjim izjavama i kritikama svoje prethodnice negira ono što je jasna funkcija institucije ombudsmana.

Ne želi da štiti manjine već većinu. Od njega se čuju takve izjave, pa do čak rasističkih izjava. Često širi dezinformacije što čini od njega osobu koja apsolutno nije dostojna poverenja“, kazala je češkim medijima Pekarova Adamova,prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…