Demostat: 54 odsto građana poštuje fizičku distancu

Demostat

Beograd, 30. oktobar 2020. – Preporuku lekara da se vakcinišu zbog virusa korona poslušalo bi 46 odsto građana Srbije, a šest odsto bi to učinilo ako preporuči šef države Aleksandar Vučić, dok se 31 odsto ne bi vakcinisalo ni pod kojim uslovima.

To je rečeno  prilikom predstavljanja Demostatovog istraživanja javnog mnjenja o kovidu-19.

Korona nije samo medicinski, već i politički problem, na čemu političari insistiraju, izjavio je istraživač Demostata Srećko Mihailović.

Prema njegovim rečima, 44 odsto građana Srbije nema poverenje u lekare i nauku, a 39 odsto u Vučića.

Medijima veruje samo 19 odsto građana, a Kriznom štabu za borbu protiv pandemije ne veruje više od trećine, izjavio je Mihailović.

On je ocenio da su to „ubistveni podaci, koji ubijaju gore nego korona“.

Mihailović je naglasio da pandemija ne ugrožava samo zdravlje ljudi, već dovodi i do gubitka posla i smanjenja plate.

Virus je doveo do gubitka posla sedam odsto zaposlenih u državnom sektoru i 29 odsto u privatnom. Zato je normalno što ljudi žele da budu među 800.000 zaposlenih u državnom sektoru, izjavio je Mihailović.

Rezutati istraživanja pokazuju da 18 odsto građana nije zabrinuto zbog mogućnosti da se zaraze.

Samo 57 odsto građana smatra da nije istina da nas mačke mogu spasiti od korone, dok četiri odsto misli da su rakija i beli luk lek protiv virusa, rekao je Mihailović.

Vakcinaciju želi 52 odsto građana, izjavio je Mihailović, uz ocenu da je to porazan rezultat i pokazatelj nepoverenja u medicinu i nauku.

Rezultati istraživanja pokazuju da 54 odsto građana poštuje fizičku distancu, dok dve trećine nose zaštitne maske u prostoru sa mnogo ljudi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…