Demokratska stranka: Vlast da uvaži i bez odlaganja sprovede preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO)

Vlada Republike Srbije

Beograd, 29. oktobar 2018. – Demokratska stranka (DS) uputila je zahtev da Srbija uvaži i bez odlaganja sprovedu preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Podsećamo, Srbija će najverovatnije dobiti dodatni rok da ispuni preporuke GRECO, rekao je Marin Mrčela, predsedavajući tog tela Saveta Evrope.

Iz DS ističu da nije dovoljno samo doneti zakone, akcione planove i stretegije, nego ih treba primeniti i postići rezultate u praksi.

Gromoglasne izborne poruke koje smo slušali od (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i njegovih ministara o rešenosti države da se uhvati u koštac sa korupcijom ocenjene su kao veliki neuspeh, učinjeni koraci na njenom suzbijanju dobili su nisku ocenu organa nadležnih za procenu EU”, navode iz DS.

Kako ističu, proklamovano nije sprovedeno, zakonodavna i izvršna vlast ugrožavaju nezavisnost sudskih organa, visok nivo korupcije u državnim preduzećima, nejasni propisi, nizak kvalitet državne birokratije i nepromenjene teške ekonomske okolnosti Srbiju su svrstali među zemlje koja nisu učinile mnogo na iskorenjivanju korupcije.

U Srbiji, mimo kamera i govornica, postoji prilično indiferentan odnos zvaničnika prema korupciji, građani su obeshrabreni negativnim iskustvima – ili ne veruju da će prijavljivanje proizvesti bilo kakav efekat, ili strahuju da će prijavljivanje korupcije dovesti do represije nad onima koji su je prijavili”,navode iz DS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…