Demokratska stranka: Ni Srbiji ni Srbima sa Kosova ne treba novo Jarinje

Demokratska stranka

Beograd, 27. mart 2018. – Demokratska stranka (DS) osudila je prekomernu upotrebu sile kosovskih policijskih organa i zatražila da se smire strasti i nastave pregovori u Briselu.

U saopštenju DS je pozvala na smirivanje strasti jer ni Srbiji ni Srbima sa Kosova ne treba novo Jarinje, navodeći da takve tenzije odgovaraju samo nacionalističkim političarima i na Kosovu i u Srbiji, ali nikako građanima koji tamo žive.

U Kosovskoj Mitrovici juče je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić,  a prilikom intervencije kosovske policije provređena su 32 građanina.

DS je osudila prekomernu upotrebu sile kosovskih policijskih organa koja je, kako se navodi, "očigledno izgledala kao predstava u kojoj su kosovske vlasti izvele pokaznu vežbu suvereniteta, a srpska vlast dobila izlaznu strategiju i priliku da pokaže patriotizam na domaćem terenu".

"Ono što navodi na sumnju da je reč o dogovorenoj predstavi je i članak koji je objavio portal pravda.rs oko podneva sa informacijom da je Đurić uhapšen, a hapšenje se desilo u popodnevnim satima", navela je DS i dodala da vlast koja optužuje Zapad za hapšenje, nedvosmisleno liči na ponavljanje sličnih scenarija iz prošlosti.

"Sa kojim dokazima Vučić i Đurić optužuju međunarodnu zajednicu DS i njeni narodni poslanici ne znaju jer ova vlast guši parlament i svaki dijalog u njemu. Ni javnosti ni narodni poslanici nisu upoznati sa pregovorima u Briselu, dogovorima sa Tačijem niti konkretnim bezbednosnim procenama",  naveo je DS.

Prema DS, jasno je da sve dok je ovakva vlast i na Kosovu i u Srbiji, neće biti ni napretka u dijalogu ni suštinskog pomirenja.

"Demokratska stranka zahteva da se smire strasti i nastave pregovori u Briselu, kao i obostrano potpunu primenu Briselskog sporazuma. U suprotnom i našu državu i naše građane očekuje dalja politička i ekonomska neizvesnost i dalji zastoj na evropskom putu", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je licemerno da Srpska lista izađe iz Haradinajeve vlade danas, a da u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nisu ni na jedan način iskoristili svoju političku poziciju i svoje funkcije, među kojima i onu zamenika ministra policije, da ubrzaju istragu i privedu pravdi izvršioce i nalogodavce.

"Srpska lista i njihova odluka o napuštanju Vlade Kosova svakako nije doneta bez amina iz Beograda, isto kao ni kada su odlučili da uđu u tu vladu. Demokratska stranka je tada upozoravala da dogovor o učešću u vlasti bez dogovora oko političkih pitanja i plana za očuvanje interese Srba, već amo dogovor oko podele mandata i funkcija, ne može da bude ni u čijem interesu, osim u ličnom interesu onih koji će dobiti radno mesto", navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…