Dekonstrukcija zajedničke prošlosti

Ne zaboravljajući zajedničku prošlost, zajednički treba otvoriti vrata zajedničke budućnosti, a najlakši put razumevanja je kroz kulturu i umetnost, ocenili su danas učesnici debate: Dekonstrukcija prošlosti na festivalu „Mirdita, dobar dan!“, na kojem se u Beogradu predstavlja kulturna scena Kosova.

Festival „Mirdita, dobar dan!“, održava se u Beogradu do 21. septembra, u organizaciji nevaldinih organizacija iz Beograda i Prištine, a otvoren je u četvrtak uveče džez koncertom Rone Nišliju u Beogradskoj filharmoniji.

Debatu Građanskih inicijativa i Centra za praktičnu politiku iz Beograda i Integra iz Prištine u Medija centru obezbeđivala je policija.

Predstavnica Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje Nora Ahmetaj istakla je da je cilj festivala, čija inspiracija je Bekim Fehmiu, da ruši predrasude.

Ja svedočim o drugačijim iskustvima, da smo civilizovani i da cenimo prave vrednosti, rekla je ona istakla da za 20 godina, koliko posećuje Beograd, nije doživela nikakvo loše iskustvo.

„Šta da radimo da ukinemo stereotipe, da dođemo u Beograd sa Ronom Nišliju, koja je i predstavljala Albaniju na Pesmi Evrovizije, da nas vidi beogradska publika, da smo civilizovani, da nismo promitivni Albanci“, rekla je Ahmetaj.

Reditelj Lazar Stojanović ocenio je da je očigledno da za tim postoji javni interes, iako to država ne prepoznaje. Očigledno je da iza ovog festivala ne stoji država, niti država stoji iza bilo kog kosovsko‐srpskog zajedništva, već građanska scena, rekao je Stojanović. On je ukazao da je država jedini interes pokazala u brizi za bezbednost učesnika Festivala, jer policija obezbeđuje sve događaje.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić naglasila je da se moramo baviti prošlošću, da nam se ona ne bi ponovila, pošto se prošlost na Balkanu uvek ponavljala. Prema njenoj oceni, civilno društvo treba da uznemirava javnost kako bi vlast radila šta treba. Ne treba biti negativan, dobro znamo ko je vlast u Srbiji danas, a znamo i da smo posle smene Miloševića, imali demokratsku vlast, a da se u odnosu na Kosovo ništa nije promenilo, rekla je Kandić.

Kako je ocenila, protekle tri godine u javnom govoru više nema jezika mržnje, a ovih dana dogodila se i velika stvar, jer je Aerodrom Beograd otvoren za tranzit za putnike sa Kosova.

Ma šta mislimo o ovoj vlasti, ove odluke su važne, jer menjaju život ljudi, zaključila je Kandić. Kao što imamo zajedničku prošlost, moramo graditi zajednički sistem budućnosti, koji će humanizovati ovaj naš zajednički prostor, ma koliko smatrali da smo nezavisni jedni od drugih, ocenila je Kandić.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…