Dejvid Kameron odbacio optužbe o neplaćanju poreza

Britanski premijer Dejvid Kameron odbacio je kao "bolne i duboko neistinite" optužbe o izbegavanju plaćanja poreza i umešanosti u aferu "Panamski dokumenti".

U obraćanju poslanicima Donjeg doma britanskog parlamenta, Kameron je izjavio da je njegov otac osnovao ofšor kompaniju na Bahamima u investicione svrhe i da nije želeo da izbegne plaćanje poreza.

"Kompanije Blejmor Holdings (Blaimore Holdings) osnovana je po sasvim uobičajnoj proceduri, bez cilja da se izbegne plaćanje poreza", poručio je Kameron poslanicima.

Premijer Velike Britanije suočava se sa velikim pritiskom nakon priznanja da je imao udeo u ofšor kompaniji koja se pominje u takozvanim "Panamskim dokumentima".

Prema njegovim rečima, on i njegova supruga imali su udeo u kompaniji njegovog pokojnog oca Ijana Kameruna na Bahamima od 1997. do 2010. godine.

Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, nemački list ”Zidojče Cajtung“ i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi “Mosak Fonseka”.

U dokumentima se otkrivaju tokovi pranja novca, izbegavanje sankcija i plaćanja poreza. U tajnim podacima se, navodno, spominju 72 sadašnjih i bivših šefa država, poput dugogodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsednika Bašara al-Asada, poznate ličnosti, sportisti i drugi.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…