Debata: Promene Ustava na putu do EU

Ustav Republike Srbije

Beograd, 13. septembar 2016. – Evropski pokret u Srbiji organizuje, u četvrtak, 15. septembra 2015. godine, u Medija centru (Terazije 3, II sprat, Beograd) sa početkom u 11 časova, javnu debatu ''Promene Ustava na putu do Evropske unije''.

Povod za debatu je prezentacija analize politike Istraživačkog foruma  ''Da li je potrebno menjati Ustav Republike Srbije usled pristupanja Evropskoj uniji?'' autora Vladimira Međaka.  

Pored autora analize, na debati će govoriti Prof. dr Violeta Beširević (profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu) i Mr Milan Antonijević (direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23).

Analiza ukazuje kako na neophodne tako i na potencijalne promene Ustava u procesu pristupanja EU. Imajući u vidu da određene obaveze koje proizilaze iz pristupanja EU nisu u skladu sa važećim Ustavom, njegova promena će biti neophodna najmanje dva puta, navodi iz Evropskog pokreta.

Prilikom izmena Ustava, potrebno je održavanje najšire javne rasprave koje bi zvanično pokrenula Vlada, kako bi se obezbedio legitimitet tih izmena i celog procesa pristupanja EU, izbegavajući time negativna iskustva sa usvajanjem Ustava 2006. godine. Sa druge strane, potrebno je da zainteresovana javnost intenzivno uzme učešće u debatama nakon što ih Vlada pokrene.

Raspravu je potrebno otvoriti što pre, kako bi se već u ranoj fazi pregovora razjasnile nedoumice po pitanju očuvanja suvereniteta Srbije nakon ulaska u članstvo EU, ali i kako bi se pružilo dovoljno vremena za postizanje konsenzusa o ovim pitanjima, kao i o samom tekstu izmena Ustava.

Evropski pokret namerava  da na ovom skupu ukaže na potrebu pokretanja sveobuhvatne, kontinuirane i inkluzivne javne rasprave od strane Vlade o predstojećim ustavnim promenama u procesu pristupanja EU, na način koji omogućava učešće i doprinos organizovanog civinog društva konkretnim predlozima, poput onih koji su ponuđeni i u  analizi koja će biti predstavljena na debati u Medija centru.

Dajući predlog teksta izmena Ustava, analiza bi trebalo da posluži kao osnova za pokretanje stručne i šire debate na ovu temu, kažu iz Evropskog pokreta u Srbiji.

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…